|

Tarta z budyniem i owocami

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Pieczona tarta podawana na zimno. Miłe połączenie ciasta, budyniu i owoców może stanowić wspaniały podwieczorek dla dzieci, jak również smakowity dodatek do kawy. 

Składniki na tartę:
150 gram masła
1 jajko
około 1,5 szklanki mąki (plus odrobina do wałkowania)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
cukier waniliowy
1/2 litra mleka
70 gram masła

2 dojrzałe gruszki
1/3 szklanki cukru (użyłam trzcinowy)

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, kładziemy masło i drobno siekamy. Układamy w gniazdko, dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajko i wyrabiamy ciasto ręcznie do powstania jednolitej masy. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy + 2 cm, aby boki formy były pokryte ciastem. Pieczemy około 15-20 min. w temp. 180 stopni.

W tym czasie zagotowujemy mleko na budyń. Gdy będzie już ciepłe, dodajemy płynne masło. Cukier waniliowy rozpuszczamy z budyniem w odrobinie mleka i dodajemy do mleka z masłem, gdy jest już gorące. Mieszany do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą masę budyniową wylewamy na ciepłą tartę.

Gruszki obieramy, przekrajamy na pół i kroimy na plastry grubości około 0,5 cm po uprzednim wydrążeniu pestek. Układamy na masie budyniowej.

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści, tworząc karmel. (Można dodać odrobinę śmietany, trzeba jednak uważać, aby się nie zwarzyła). Nie dotykamy palcem, nie oblizujemy łyżki, gdyż się poparzymy!! Karmelem polewamy wierzch ciasta w dowolne esy-floresy.

Przestygniętą tartę wstawiamy do lodówki. Smacznego:)

Fot. Antylopka

Podobne wpisy