Ciasto grysikowe
Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Gosia |
Polubiłam ciasta bez pieczenia i z kaszy manny 🙂 Oryginalny przepis jest z truskawkami, ale świeżych nie miałam, a z mrożonych to już nie to samo. Za to wiśnie mrożone są pyszne i to właśnie na ten smak się zdecydowałam i już na pewno przy nim zostaniemy.
Składniki (proporcje na keksówkę):
herbatniki (kilka sztuk)
0,5 litra mleka
100 g masła
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
0,5 szklanki kaszy manny
ok. 250 g wiśni (wykorzystałam mrożone)
opakowanie galaretki wiśniowej
Galaretkę rozpuścić w nieco ponad 400 ml wody i przestudzić.
Na dnie formy wyłożyć herbatniki.
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Do gorącego dodać kaszę i chwilę gotować. Otrzymaną gęstą kaszę wylać na herbatniki i wyrównać. Powciskać w nią owoce i odstawić do przestudzenia.
Na końcu zalać tężejącą galaretką.
Schłodzić w lodówce.
Można udekorować bitą śmietaną. Nam jednak wystarczyło samo ciasto bez dodatków 🙂
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |