Chleb tostowy wg Hamelmana
Nie da się upiec w domu chleba tostowego takiego, jaki kupujemy w sklepach. Po prostu się nie da. Ten sklepowy, krojony, pakowany w długie worki, jest zbyt przesiąknięty sztucznością. Chleb tostowy domowy zawsze będzie przypominał po prostu jasne pieczywo. Ale może być do tego bardzo smaczny i świetnie się spiekać w tosterze albo w opiekaczu. Taki właśnie jest jest chleb tostowy z przepisu Hamelmana. Musicie tego spróbować!
Składniki
(na 2 bochenki)
450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650–750)
450 g mąki pszennej jasnej (typ 450–500)
600 g wody
14 g suchych drożdży (albo 40 g świeżych)
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i w omączonej misce pod przykryciem zostawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W połowie tego czasu można ciasto raz złożyć. (Jak składać chleb, dowiesz się, dołączając do grupy Domowa piekarnia na Facebooku albo oglądając poniższy film!)
Dzielimy ciasto na dwie części i chwilę jeszcze wyrabiamy. Z każdej połówki ciasta formujemy podłużny bochenek i wkładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb