• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta bez pieczenia// ciasta z owocami// serniki

Sernik na zimno bananowy

24 kwietnia 2015 • 0  

Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gabi

Przepis znalazłam na Moich Wypiekach. Tam zawsze wszystko wychodzi takie Och!, ale trzeba przyznać, że i w praktyce często się udaje 🙂 Udał się i mnie sernik bananowy. Fakt, że przerobiłam go trochę na “po swojemu”, żeby prościej było. Do tego jest ładny wizualnie i smaczny. Czego chcieć więcej?:)

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 20 cm lub keksówkę)

300 g półtłustego twarogu (może być mielony)
400 g obranych bananów (czyli ok. 3-4 szt.)
60 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
sok z połowy cytryny
40 ml wody
dodatkowo 3 banany (2 do środka i 1 do dekoracji)
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250 ml wrzątku

Robimy galaretkę według instrukcji na opakowaniu, ale tylko w 250 ml wody! Zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę zalewamy letnią wodą (tylko tyle, żeby ją przykryła) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją (nie może się zagotować!) i mieszamy, żeby idealnie się rozpuściła. Zostawiamy do ostygnięcia.

W jednej misce miksujemy twaróg i cukier puder. W drugiej blenderem na gładką masę mielimy banany z sokiem z cytryny.
Wlewamy banany do twarogu i wszystko miksujemy na jednolitą gładką masę.
Dodajemy przestudzoną żelatynę (może być jeszcze ciepła, ale nie gorąca) i miksujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby całkowicie zakrywał spód i boki do samej góry (w keksówce) lub samo dno (w tortownicy). Wlewamy całe ciasto do formy. Dwa obrane banany (w całości) wciskamy delikatnie w masę.

Wstawiamy formę do lodówki na ok. 10 minut, aby ciasto zaczęło tężeć.

Ostatniego banana kroimy w talarki i układamy na wierzchu schłodzonego ciasta.
Całość zalewamy zimną i lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Fot. Gabi
#banany, #galaretka, #twaróg
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Tarta z kurczakiem, jajkiem i brokułami Poprzedni
Pomarańczowe ślimaczki • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Makaron z sosem z mleczka kokosowego  

20 sierpnia 2013

Placek po węgiersku (ziemniaczany z sosem)  

5 czerwca 2013

Drożdżowy placek z wiśniami i serem  

3 sierpnia 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda