• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Ciasto orzechowe z jabłkami
ciasta z owocami

Ciasto orzechowe z jabłkami

26 października 2016 • 4  

Będę szczera – szarlotki to ciasta, które nie rzucają mnie na kolana smakiem. Nie mam nic przeciwko jabłkom, ale zdecywanie bardziej smakują mi “na surowo”. A jednak to trzeba jabłecznikom przyznać – potrafią przybrać przepiękne kształty. W przepisie na ciasto orzechowe z jabłkami dodatkowego akcentu przydają właśnie jesienne orzechy. Nie można się mu oprzeć!

Składniki

Pieczone jabłka

9 małych jabłek
100 g posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
40 g miękkiego masła
2 łyżki soku jabłkowego (lub rumu)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (nie jest to konieczne), odcinamy górę i wydrążamy środek. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i nakładamy po małej łyżce do każdego jabłka. Przykrywamy jabłka odciętymi “czapeczkami” i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ciasto

(na kwadratową formę o wymiarach 25 x 25 cm)
250 g masła
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
200 g mąki
200 g zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas szybko miksując, dodajemy po jednym jajku.

Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem, cynamonem i solą. Dodajemy na 2-3 razy do masy, tym razem mieszając delikatnie, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W masę wciskamy ostudzone pieczone jabłka.

Całość pieczemy w w 180 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Źródło: Domowe Wypieki

Ciasto orzechowe z jabłkami
Ciasto orzechowe z jabłkami
Ciasto orzechowe z jabłkami

#alkohol, #jabłka, #orzechy włoskie
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb dyniowy na słono Poprzedni Chleb dyniowy na słono
Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą • Kolejny Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą

Zajrzyj też tutaj

Ciasto poziomkowe  

3 września 2013

Tort truskawkowy  

6 kwietnia 2013

W oczekiwaniu na lato – ciasto z mango i bananami  

8 maja 2014

4 komentarze

  1. Anonimowy

    on 27 października 2016 at 20:49
    Odpowiedz

    A ja się nie zgodzę, że szarlotki nie pozwalają smakiem. Ale to oczywiście kwestia gustu; są tacy, co lubią serniki, co tacy, co szarlotki właśnie. Choć, jak mawiał nasz wspólny znajomy, jabłka są w każdym sklepie.
    I jeszcze jedno. Szarlotka i jabłecznik to nie to samo.
    Pozdrawiam;-)

    • eva

      on 27 października 2016 at 21:22
      Odpowiedz

      Jadłam kilka ciast z jabłkami, które były obłędne. Ale zdecydowanie wolę inne smaki – bardziej w stronę czekolady 😉
      Znam rozróżnienie między szarlotką a jabłecznikiem, ale jakoś mnie nie przekonuje. Wydumane 🙂

      PS. Mamy wspólnego znajomego? 🙂

  2. Konczi i Szpileczka

    on 26 października 2016 at 10:45
    Odpowiedz

    Obłędny pomysł, świetne ciacho!

    • eva

      on 26 października 2016 at 11:24
      Odpowiedz

      I ta niespodzianka w jabłku! Tylko porcje wychodzą konkretne, bo ciężko pokroić inaczej niż na 9 części 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda