Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą

Muffiny pomarańczowe z białą czekoladą

I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam muffinów. Wydawało mi się, że jest przy nich moc pracy, a efekt może i zadowalający, tyle że za szybko znika. Wolałam zrobić całą blachę ciasteczek, która miała szansę wytrzymać kilka dni, zanim zostałaby zjedzona. A teraz? Uwielbiam muffiny. Piekę je bardzo często. I wcale mi nie przeszkadza, że szybko znikają. A te muffiny pomarańczowe zniknęły naprawdę błyskawicznie. Cóż, kobieta zmienną jest…

Składniki

(na 12 sztuk)
2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml maślanki
150 ml soku z pomarańczy
40 g roztopionego i przestudzonego masła
5 łyżek dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
skórka otarta z 2 pomarańczy (opcjonalnie)
100 g posiekanej białej czekolady

W jednej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli jajko, maślankę, sok z pomarańczy i masło – mieszamy trzepaczką do połączenia składników.

Łączymy zawartość obu misek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę pomarańczową i białą czekoladę – mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut – do suchego patyczka.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy