||

Tort truskawkowy

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Zwykły, domowy – i dlatego najlepszy, ani słodki, ani kwaśny, taki w sam raz.
Właściwie robię go co roku na urodziny córki i choć zdolności dekoratorskich nie mam wcale, to zawsze nam i gościom smakuje.

Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej (przesianej)
1 łyżka octu
1 proszek do pieczenia
szklanka mocnej („siekierowatej’) herbaty (może być z cytryną, do nasączenia ciasta)

Masa i dekoracja:
śmietana 30% (mi starczają dwie po 330 ml)
3 śmietan fixy
2 łyżki żelatyny
1 szkl. cukru pudru
400-500 gram truskawek
trochę czekolady mlecznej i kolorowa posypka do ciast

Biszkopt
Zawsze robię na małej prostokątnej blaszce, bo nie mam tortownicy 🙁 Wymiary tak 30 na 35 cm.

Białka ubijamy na sztywno, powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier, ciągle ubijając.
Żółtka w osobnej miseczce mieszamy z 1 łyżką octu i proszkiem do pieczenia (i na własne oczka widzimy, jak żółtka rosną!).
Powoli do ubitych białek dodajemy żółtka i ubijamy delikatnie.
Drewnianą łychą dodajemy przesianą mąkę i tą łychą delikatnie mieszamy (nie ubijać!).
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.
Wyciągamy i studzimy.

Biszkopt przecinamy na trzy cieniutkie placki.
Każdy nasączamy herbatą.

Masa
Ubijamy jedną śmietanę (330-400 ml) z 1 śmietan fixem, dodajemy 1/2 szkl. cukru pudru i ubijamy.
W osobnej misce 200-250 gram truskawek blendujemy i dodajemy żelatynę (najpierw rozmieszać 2 łyżki żelatyny w połowie szklanki zimnej wody, po 10 minutach, gdy spęcznieje, zagotować, ostudzić i wlać do zmiksowanych truskawek). Truskawki powoli dolewamy do ubitej śmietany i mieszamy razem.

Ubijamy pozostałe 330-400 ml śmietany z 2 śmietan fixami i 1/2 szkl. cukru pudru. Ta masa jest na wierzch tortu – do dekoracji.

Przekładamy każdy biszkopt masą truskawkową. Wierzchni biszkopt smarujemy samą ubitą śmietaną.
Ozdabiamy (umytymi, oszypułkowanymi, pokrojonymi) truskawkami i posypką do ciast oraz roztopioną mleczną czekoladą.
Jak ktoś ma talent, to tort wyjdzie nie tylko smaczny, ale i ładny.
Ja talentu nie mam, ale tort zawsze jest smaczny.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy