||

Brownies z malinami

Poleca: Ewa
Źródło: Pikle and Binokle

Fot. Ewa

Co prawda to jeszcze nie sezon, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby się trochę potorturować myślą o idealnie czekoladowym cieście z rozpływającymi się w ustach malinami… Zawsze można dodać też inne owoce albo zrobić wersję „solo”.

Składniki:
200 g masła
200 g czekolady
1 szkl. cukru
4 jajka
cukier waniliowy
¾ szkl. mąki
½ łyżeczki soli
150-200 g malin (lub innych owoców)

Czekoladę roztopić z masłem na parze (ja kładę miseczkę lub mały garnuszek na większy garnek, do którego wlewam wodę; grunt, żeby ten na górze dobrze się trzymał, bo szybko się nagrzeje i jeśli by się zaczął chwiać, to będzie katastrofa :)).
Do ostudzonej masy dodać cukier, cukier waniliowy i jajka – całość zmiksować. Na koniec dodać mąkę z solą i delikatnie wymieszać albo zmiksować na niskich obrotach. Całość szpatułką wymieszać z malinami lub innymi owocami. Ciasto przelać do formy (u mnie – kwadratowa).
Piec 45 minut w 180 stopniach.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Wariacje na temat Brownie

Podobne wpisy