Ciasto resztkowe
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Miałam dzisiaj dzień pieczenia i z dwóch ciast przygotowywanych na urodziny babci zostały mi resztki składników. Żal je było wyrzucać, więc machnęłam na szybko trzecie ciasto. Wyszło przepyszne. Idealne dla nas połączenie kawowego biszkopta, masy śmietanowo-serowej i wiśni. Pyyyycha!
Potrzebujemy:
cienki biszkopt (z przepisu na biszkopt idealny – u mnie z trzech jaj na tortownicę o średnicy 24 cm)
pół szklanki kawy do nasączenia
250 ml śmietany kremówki
250 gramów serka „takiego do smarowania” – ja dałam Wieluński, dobry też będzie z Piątnicy czy inny tego typu
trochę cukru – tu należy się kierować własnymi kubkami smakowymi i próbować masę przy ubijaniu 😉
frużelinę wiśniową (źródło: Moje Wypieki), czyli:
ok. 250-300 gramów wiśni
pół szklanki cukru
łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
1,5 łyżeczki żelatyny
Biszkopt pieczemy, studzimy, nasączamy kawą.
Przygotowujemy frużelinę – owoce drylujemy, wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy pół szklaneczki gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i mieszamy, aż lekko zgęstnieje. Wlewamy żelatynę, mieszamy dokładnie i schładzamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania słodzimy. Dodajemy serek i mieszamy mikserem. Próbujemy, jak smakuje, i jeśli masa jest mało słodka, dosypujemy jeszcze cukru.
Wykładamy masę na spód biszkoptowy, polewamy tężejącą frużeliną i schładzamy w lodówce.
Fot. Ania |