Makaron z klopsikami i brokułem
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
To danie ma dwie wady: nie jest jednogarnkowe i tak dobre, że zjadamy go znacznie więcej, niż powinniśmy.
Składniki:
250 gramów makaronu (penne)
200 gramów mielonego mięsa
kilka różyczek brokuła
jajko (wystarczy małe na tę ilość mięsa)
sos holenderski (użyłam gotowego sosu knorr)
50-100 gramów żółtego sera
majeranek, natka pietruszki (co kto lubi w klopsikach), sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami. W naczyniu do zapiekania wymieszać makaron z sosem. Z mięsa formować małe klopsiki i ułożyć na makaronie. Pomiędzy klopsiki poukładać różyczki brokuła. Całość posypać tartym serem i wstawić do piekarnika.
Wstawiłam do zimnego (wydawało mi się, że go nagrzewam :-/) i zapiekałam około 30 min. w temp. 200 stopni.
Jeśli ktoś lubi bardzo miękkiego brokuła, może go wcześniej delikatnie podgotować. Ja tego nie robię, bo nie lubię papkowatych, rozgotowanych warzyw.
Fot. Antylopka |