|

Makaron z klopsikami i brokułem

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

To danie ma dwie wady: nie jest jednogarnkowe i tak dobre, że zjadamy go znacznie więcej, niż powinniśmy.

Składniki:
250 gramów makaronu (penne)
200 gramów mielonego mięsa
kilka różyczek brokuła
jajko (wystarczy małe na tę ilość mięsa)
sos holenderski (użyłam gotowego sosu knorr)
50-100 gramów żółtego sera
majeranek, natka pietruszki (co kto lubi w klopsikach), sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami. W naczyniu do zapiekania wymieszać makaron z sosem. Z mięsa formować małe klopsiki i ułożyć na makaronie. Pomiędzy klopsiki poukładać różyczki brokuła. Całość posypać tartym serem i wstawić do piekarnika.
Wstawiłam do zimnego (wydawało mi się, że go nagrzewam :-/) i zapiekałam około 30 min. w temp. 200 stopni.

Jeśli ktoś lubi bardzo miękkiego brokuła, może go wcześniej delikatnie podgotować. Ja tego nie robię, bo nie lubię papkowatych, rozgotowanych warzyw.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy