|

Chatka Baby Jagi

Poleca: Bodzinka
Źródło: Arabeska

Fot. Bodzinka

Ciasto to często robiła moja mama i z przyjemnością do niego wróciłam. Zachwyt Lolka, jak je wcinał, wart był tego powrotu do przeszłości.


Składniki:
1/2 kg tłustego sera
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru pudru (może być zwykły)
1 łyżka kakao
36 sztuk herbatników
aromat waniliowy (kilka kropel!!!)

Margarynę utrzeć z cukrem i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować kremem kakaowym (zostawiając ok. 2-3 łyżki), na to położyć drugą warstwę herbatników, a następnie krem waniliowy. Na środek położyć pasek z masy kakaowej, całość złożyć w „trójkąt” i wstawić do lodówki.
Ja kupiłam ser półtłusty. Ponieważ nie posiadam maszynki, zblendowałam go blenderem ręcznym i ciasto wyszło równie pyszne. Składanie nie jest takie trudne. Jak mnie się udało, uda się każdemu.

Polewa:
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 czubata łyżka kakao
2-3 łyżki wody

Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować. Odstawić z ognia i dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Przestudzoną polewą oblać schłodzone ciasto.
Do tej polewy musi być mleko w proszku. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy