||

Pomarańczowy łosoś z grilla

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Ten łosoś to idealny pomysł na lekki obiad. Ryba jest bardzo delikatna, ale też pełna smaku. Pasują do niej rozmaite dodatki – ryż, kuskus, świeże warzywa, sałaty. W sam raz na lato, kiedy „świeżynek” jest pod dostatkiem.

Składniki:
(dla 2 osób)
400 g filetu z łososia ze skórką
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki oliwy
1 pomarańcza (sok i skórka)
sól, pieprz

Sos:
1 łyżeczka oliwy
2 cm imbiru
1 cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1 pomarańcza (sok)
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Filet z łososia przekrawamy na pół. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i wkładamy do niego łososia skórką do góry na min. pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Imbir i cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Podsmażamy minutę na oliwie. Dodajemy kurkumę, mieszamy. Dodajemy sok z 1 pomarańczy i miód. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy minutę na ogniu. Odlewamy 2 łyżki, które mieszamy z mąką. Mąkę dodajemy do sosu i mieszamy, aż się zagotuje. Jeśli nie ścieraliśmy warzyw, można sos zblendować, ale ja tego nie robiłam.

Łososia wyjmujemy z soku pomarańczowego. Nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem, kurkumą, oliwą i skórką z pomarańczy. Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej łososia skórką do dołu. Po ok. 10 minutach przekręcamy go na drugą stronę i dosmażamy jeszcze jakieś 5 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy