Ciasto styropian
Poleca: Iwona
Fot. Iwona |
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. mąki
½ szkl. cukru
5 żółtek
kostka masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
5 białek
1 litr śmietany 18% (ja dałam dwa duże jogurty morelowe)
20 dag wiórek kokosowych
¾ szkl. cukru (dając jogurty, nie trzeba tyle, wystarczy ze 2 łyżki plus np. cukier waniliowy, bo jogurt jest już słodki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży lub 2 małe budynie waniliowe
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo dżem, np. jagodowy
Ciasto
Ze składników na ciasto zagnieść typowe ciasto kruche. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki na godzinę lub dwie. Jak się podzieli na mniejsze porcje, to nie trzeba tak długo czekać.
Masa
Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli, pozostałe składniki wymieszać osobno. Powoli dodawać ubite białka do masy i dokładnie mieszać. Można popróbować, czy jest wystarczająco słodka, i jak trzeba – dosypać cukru.
Blachę smarujemy tłuszczem, wkładamy ciasto kruche. Na nie polecam dać dżem – ja dałam jagodowy.
Na ciasto wylewamy masę, na wierzch ucieramy na tartce pozostałe ciasto wyjęte z zamrażarki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest gotowe, jak góra się zarumieni i jest takie „suche”, wtedy nie powinno opaść.
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |
Fot. Iwona |
Fot. Ewa |