|

Lazania mięsno-szpinakowa

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Nie jest to danie szybkie w wykonaniu. Trochę trzeba postać przy kuchni. Ale też nie jakoś ekstremalnie długo. Jest za to pyszne, a porcja konkretna, więc idealnie nadaje się na wieczór z przyjaciółmi.

Składniki:
1 kg mięsa mielonego (u nas cielęcina)
700 ml passaty pomidorowej (albo jakiś inny przecier/koncentrat/pomidory)
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
450 g szpinaku (daję mrożony, jedno opakowanie)
500 g twarogu
1 jajko
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano
250-300 g mozzarelli
parmezan
makaron do lazanii, najlepiej taki, który nie wymaga wstępnego gotowania (będzie potrzebne 30 płatów, to jest trochę więcej niż jedno opakowanie)

Przygotowujemy dwa farsze.
Szpinak rozmrażamy w garnku, rozdrabniamy, jeśli jest taka potrzeba (można kupić już rozdrobniony). Do lekko przestudzonego dodajemy jajko i twaróg – całość mieszamy, by utworzyła się w miarę jednolita masa. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Podsmażamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (na patelni albo od razu w garnku). Dodajemy mielone mięso – obsmażamy je. Zalewamy passatą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano (lub inaczej – jak kto lubi). Trzymamy na gazie ok. 20-30 minut, aż smaki się wymieszają, a mięso przestanie być surowe.

Dno dużej prostokątnej formy smarujemy oliwą. Kładziemy płaty lazanii (ja daję sześć). Na makaron nakładamy 1/3 farszu mięsnego (więcej mięsa niż sosu, sporo sosu musi zostać na wierzchnią warstwę). Potem znów kładziemy makaron, dociskamy. Dajemy połowę farszu szpinakowego. Znów makaron. Kolejno idzie 1/3 farszu mięsnego. Makaron. Druga połowa farszu szpinakowego. I na sam wierzch reszta mięsa. Sos pomidorowy musi dokładnie przykryć makaron – jeśli coś będzie wystawać, to stwardnieje w czasie pieczenia. Na samą górę, na sos nakładamy pokrojoną na plastry albo podartą na kawałki mozzarellę. Całość posypujemy parmezanem.

Czyli mamy warstwy: M(akaron) * mięso * M * szpinak * M * mięso * M * szpinak * M * mięso + mozzarella + parmezan

Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Jeśli będzie się za szybko rumienić, to przykrywamy folią aluminiową. Po wyjęciu czekamy jeszcze kilka minut, żeby się zestaliło, zanim zaczniemy kroić.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy