• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii

Drożdżowe paluchy z serem żółtym

7 czerwca 2013 • 1  

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Zatęskniłam za smakiem paluchów serowych kupowanych w Polsce 😉 Na szczęście znalazł się przepis, który pozwala mi upiec równie pyszne bułki w domu. Są tak pyszne, że nie można się sposobem ich wykonania nie podzielić z innymi 🙂

Składniki:
195 g mąki pszennej chlebowej (tym razem użyłam mąki pełnoziarnistej z 3 zbóż i wyszły również pyszne)
90 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 duże jajko
65 g mleka
75 g “water roux” (opis przygotowania poniżej)
45 g roztopionego masła

Dodatkowo na posmarowanie paluchów:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
starty ser żółty

Zacznę od podania, jak przygotować “water roux”.
Do garnuszka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i osiągnie temp. 65 st. Jeśli się nie posiada termometru (ja nie posiadam), to podgrzewać do otrzymania konsystencji kaszki dla niemowląt. Jeśli po zamieszaniu widać dno garnuszka, to znaczy, że emulsja jest gotowa. Wychodzi jej za dużo jak na jedną porcję tych bułek, ale można ją 2 dni przechowywać z lodówce.

Jeśli korzysta się z drożdży świeżych, to najpierw należy zrobić rozczyn. Gdy są suche, to połączyć je tylko z mąką. Wszystkie składniki dodać do mąki i wyrobić ciasto. Uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić i podzielić na części. Wielkość zależy od tego, jakie chcemy uzyskać bułki. Można formować paluszki, można nadawać im kształt standardowych bułek. Ułożyć je na blaszce oprószonej mąką w odstępach 3-4 cm od siebie. Przykryć i ponownie odstawić do podwojenia objętości.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać serem.
Piec ok. 15 min. w temp. 180 st.

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
#bułki, #ser żółty
• De volaille Poprzedni
Ciasto "odkrycie" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami  

31 października 2014

Ciasteczka na kleiku ryżowym  

7 maja 2015

Cannelloni z mięsem  

30 maja 2013

1 komentarz

  1. gin

    on 8 czerwca 2013 at 14:59
    Odpowiedz

    Zaintrygowałaś mnie tym "water roux", koniecznie muszę spróbować zrobić bułeczki z jego udziałem 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda