• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie// przystawki/przekąski// sylwester

Calzone z otrębami i czarnuszką i nadzieniem dyniowym

9 marca 2013 • 1  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Odkryliśmy w piwnicy jeszcze jedną dynię – chyba ostatnią w tym sezonie. Dziewczyna jest dorodna, więc nadszedł “Tydzień Dyni”. Jak nam się przeje, to przynajmniej łatwiej będzie doczekać do jesieni i nowych pomarańczowych kul. Tak więc dynia – odsłona pierwsza: calzone 🙂
(odsłona druga pojawi się w postaci tarty z dynią i serem Gorgonzola)

Potrzebujemy dwóch rzeczy: ciasta i nadzienia. Zaczniemy od ciasta, bo potrzebuje ono około godzinki, żeby urosnąć. U mnie ciasto jak na pizzę, czyli:
2 szklanki mąki
pół szklanki otrąb pszennych
szczypta soli
drożdże – łyżka świeżych, czyli jakieś 10 gram
1/4 łyżeczki cukru
letnia woda
łyżka oliwy
łyżka czarnuszki

Drożdże rozpuszczamy z odrobiną wody i cukrem. Wsypujemy mąkę (ja nie czekam, aż się spienią, dodaję mąkę od razu), otręby, sól i czarnuszkę. Wlewamy wodę – na oko, tak żeby ciasto było miękkie, ale nie klejące – i wyrabiamy do połączenia składników. Wlewamy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez momencik.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz.
Potrzebujemy:
około 1,5-2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
cebulę
kilka plastrów szynki
sól, pieprz
ser żółty starty na tarce o grubych oczkach – około szklanki

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i smażymy. Dorzucamy dynię pokrojoną w kosteczkę, solimy, pieprzymy i dusimy około 5 minut. Można kapnąć trochę wody, żeby nie przywierało. Dynia powinna być miękka (można sprawdzić nakłuwając nożem), ale się nie “rozciaptywać”. Zestawiamy patelnię z palnika, czekamy aż trochę przestygnie i dorzucamy żółty ser. Można dodać ser od razu, ale wtedy się stopi i trudniej będzie nam nakładać farsz na calzony.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół posypany mąką i dzielimy na około 5 części wielkości dziecięcej piąstki. Każdą część rozwałkowujemy na kształt okrągłego placka. Na środek nakładamy trochę farszu, brzegi smarujemy wodą, żeby lepiej się kleiły (ja rozprowadzam wodę placem) i zlepiamy na kształt wielkiego pieroga. Gotowe pierogi kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania
#dynia, #otręby
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Makaron z pieczarkami na szybko Poprzedni
Murzynek • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kruche ciasteczka śmietankowe  

2 maja 2013

Karpatka  

5 maja 2013

Tagliatelle z kurkami  

7 kwietnia 2013

1 komentarz

  1. Roz Airad

    on 9 marca 2013 at 15:35
    Odpowiedz

    wygląda przepysznie ;D

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda