Słonecznik
Poleca: Wrublik
Fot. Wrublik |
Nazywam to sałatką, chociaż ma składniki takie, że niejeden obiad zastąpi. Ja podaję ją często na okazje typu Nowy Rok czy jakieś urodziny. Robi się ją i szybko, i długo; szybko – bo się wrzuca na talerz pokrojone składniki, tylko smarując majonezem, ale długo – bo musi się przegryźć w lodówce przynajmniej kilka godzin.
Składniki:
ugotowane piersi z kurczaka (200 g)
przesmażone pieczarki (200 g)
ugotowane jaja (3 szt.)
ser żółty (100 g)
żółtka (2-3 szt.)
oliwki bez pestek
Pringles
majonez
Składniki układamy warstwami, każdą smarując majonezem, w następującej kolejności:
1) pokrojone piersi, 2) pieczarki, 3) tarte jaja, 4) tarty ser, 5) żółtka (ta warstwa bez majonezu).
U góry poukładać na 4 części krojone oliwki. Przed podaniem wstawić przynajmniej na 12 godz. do lodówki. W końcu układamy na brzegu chipsy w kształcie płatków.
Fot. Gabi |