Poleca: Wrublik
![]() |
Fot. Wrublik |
Nazywam to sałatką, chociaż ma składniki takie, że niejeden obiad zastąpi. Ja podaję ją często na okazje typu Nowy Rok czy jakieś urodziny. Robi się ją i szybko, i długo; szybko – bo się wrzuca na talerz pokrojone składniki, tylko smarując majonezem, ale długo – bo musi się przegryźć w lodówce przynajmniej kilka godzin.
Składniki:
ugotowane piersi z kurczaka (200 g)
przesmażone pieczarki (200 g)
ugotowane jaja (3 szt.)
ser żółty (100 g)
żółtka (2-3 szt.)
oliwki bez pestek
Pringles
majonez
Składniki układamy warstwami, każdą smarując majonezem, w następującej kolejności:
1) pokrojone piersi, 2) pieczarki, 3) tarte jaja, 4) tarty ser, 5) żółtka (ta warstwa bez majonezu).
U góry poukładać na 4 części krojone oliwki. Przed podaniem wstawić przynajmniej na 12 godz. do lodówki. W końcu układamy na brzegu chipsy w kształcie płatków.
![]() |
Fot. Gabi |
6 komentarzy
ewa_m
on 25 maja 2015 at 14:58Bardzo efektowna sałatka 🙂 Właśnie wczoraj wypróbowałam na urodziny 🙂 Bardzo smaczna, ale pewnie jeszcze trochę z nią poeksperymentuję. Może np. zamiast gotowanego kurczaka zrobię smażonego z ulubionymi przyprawami 🙂 Wiem gotowany kurczak jest zdrowszy, ale spróbować nie zaszkodzi 🙂
Pozdrawiam
eva
on 26 maja 2015 at 07:33Środek można dowolnie zmieniać 🙂 Kształ tu dużo daje 🙂 Cieszę się, że smakowało! Serdeczne życzenia urodzinowe! 🙂
Wrublinka
on 10 marca 2013 at 10:58babrania się z majonezem można uniknąć mieszając wszystko razem, a tylko koniec udekorować żółtkiem lub żółtym serem i oliwkami 🙂
Sylwia S
on 5 marca 2013 at 22:10bardzo ladna, urodziwa salatka:-)
wyznania-kulinarne
on 3 marca 2013 at 00:34świetny sposób podania, naprawdę zachęcająco to wygląda 😀
Luka Li
on 2 marca 2013 at 17:36Ciekawy pomysł, fajnie wygląda!:)