||

Miseczki chlebowe żytnio-orkiszowe

Poleca: Ewa
Źródło: Pełny talerz

Fot. Ewa

Mamy już na blogu jeden przepis na miseczki chlebowe. Ten jest bardzo podobny, ale z innych mąk – zdrowszych. Warto spróbować 🙂

Składniki:
(na 4 sztuki)
250 g mąki pszennej chlebowej
250 g mąki graham
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g mąki orkiszowej
15 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
600 ml wody
2 łyżki oleju

Z podanych składników wyrabiamy ciasto ręcznie albo w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz.

Po tym czasie dzieli ciasto na 4 części i z każdej formujemy dużą bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

Pieczemy w 210 stopniach ok. 35 minut.
Po ostudzeniu odkrawamy „czapeczkę” i wydrążamy chlebki. Można wnętrze posmarować białkiem i zapiec ok. 12 minut w 160 stopniach – wtedy nie powinno bardzo nasiąkać zupą. Ale i bez tego można napełniać chlebki zupą czy gulaszem i jeść od razu.

Podobne wpisy