|

Ciasto z gruszkami

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Cynamonowe ciasto w środku lata? Cynamon kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Ale w zasadzie – czemu by nie spróbować? 🙂 Jest banalnie proste w przygotowaniu – wystarczy mieć dwie miski i coś do mieszania. No i nóż, żeby obrać gruszki 😉 Wyrasta pięknie, jest puszyste, a gruszki nadają mu soczystości. Polecam!

Składniki:
100 g masła
180 ml mleka
250 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kardamonu (lub cukru waniliowego z kardamonem)
1 łyżeczka cynamonu
3-5 gruszek

Masło roztapiamy i studzimy. Dodajemy do niego mleko. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki (od mąki po cynamon). Do suchych składników wlewamy mleko z masłem i mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję jak gęste ciasto na naleśniki. Gdyby było za gęste, można dolać ciut mleka, ale u mnie 180 ml wystarczyło idealnie.

Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy gniazda nasienne.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, tak żeby wystawał na zewnątrz. Zaciskamy na nim obręcz, wystający papier wywijamy do góry. Boki formy smarujemy masłem. Wlewamy ciasto.
Jeśli mamy tortownicę o średnicy 22 cm, to gruszki składamy połówkami, tak żeby znowu utworzyły „cały” owoc, i ustawiamy je w cieście w pionie (możemy nawet zostawić ogonki). Wtedy zmieści się nawet 5 gruszek. Jeśli mamy większą tortownicę (u mnie 26 cm), układamy połówki gruszek na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Do suchego patyczka.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy