Prosty makowiec
Poleca: Bodzinka
Źródło: przepis Kasi
![]() |
Fot. Bodzinka |
Składniki:
paczka herbatników typu Bebe (ok. 300 g)
kostka masła
puszka masy makowej z bakaliami
2 jajka
szklanka mąki
1 szkl. cukru
dodatkowe bakalie, olejek migdałowy
Na spód:
Herbatniki rozkruszyć jak najdrobniej, wymieszać z połową kostki masła, wyłożyć nimi formę.
Na makowca:
Puszkę masy makowej wymieszać z dodatkowymi bakaliami.
Żółtka ubić z 1/3 szkl. cukru, dodać masę i olejek migdałowy.
Ubić białka na pianę, delikatnie wymieszać z masą.
Wyłożyć na spód.
Z mąki, połowy kostki masła i pozostałego cukru zrobić posypkę, wysypać na wierzch.
Piec 45-50 minut w 180 stopniach.