Spaghetti po wiejsku
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Kolejna wersja makaronu kombinowanego z tego, co akurat było w lodówce i dało się zrobić na szybko.
Potrzebujemy:
(porcja dla 5 osób lub dla dwójki dorosłych i jednego małego szkraba na dwa obiady)
spaghetti
ok. pół kg pomidorów, najlepiej gruntowych
dużą cebulę
średnią cukinię
kawałek chudego, wędzonego boczku – ok. 300 g
sól, pieprz, ząbek czosnku
trochę startego na drobnej tarce sera o wyrazistym smaku
Makaron gotujemy al dente.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę (pokrojoną w sposób dowolny – u mnie w kostkę) podsmażamy, dorzucamy pomidory i chwilę gotujemy, aż część wody odparuje – czyli ok. 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię kroimy w słupki. Boczek na małe plasterki. Wrzucamy na patelnię boczek (jeśli jest naprawdę chudy, podlewamy delikatnie olejem) i smażymy. Kiedy się zrumieni, dorzucamy cukinię i smażymy ok. 2-3 minuty – żeby tylko lekko zmiękła. Dodajemy sos pomidorowy, mieszamy, doprawiamy czosnkiem i doprowadzamy całość do wrzenia. Polewamy tym sosem spaghetti i posypujemy danie startym serem.
Fot. Ania |