|

Jajka w bułce

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Wersja zapiekanej jajecznicy, kiedy w sklepie brakuje ciasta francuskiego

Składniki:
świeże bułeczki
jajka
szczypiorek
szynka bądź jakaś inna kiełbasa (jeśli używamy kiełbasę w laskach bądź boczek, to najlepiej wtedy najpierw podsmażyć je)
masło
sól, pieprz wedle uznania

Nagrzewamy piekarnik.
Bułeczki kroimy prawie na pół. Dolna część będzie zapiekana, więc lepiej, żeby była wyższa. Wyjmujemy miękką część, formując „miseczki”. Smarujemy dno i boki masłem i układamy bułeczki na blasze wyłożonej folią aluminiową (folią delikatnie otulam całość, żeby bułki zbytnio nie wyschły podczas zapiekania). Kroimy wędlinę i szczypiorek. Na dno wysypujemy wędlinę. Teraz trzeba zrobić to dosyć szybko, ponieważ białko trochę zacznie wsiąkać w pieczywo. Oddzielamy białko od żółtka, przyprawiamy, dosypujemy szczypiorek, mieszamy i całość wylewamy do bułki. Na wierzch delikatnie kładziemy żółtko.

Zapiekamy całość, aż nam się białko zetnie w około 150-180 stopniach.

Jemy ciepłe i chrrrupiące! Dla zabawy można podać je, przykrywając upieczoną bułkę czapeczką.

Fot. Krolcia

 

Podobne wpisy