Rozczyn drożdżowy

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Rozczyn to jedna z rzeczy, którą w kuchni po prostu trzeba znać. Przygotowuje się go ze świeżych drożdży, przed rozpoczęciem zagniatania ciasta. Oczywiście świeże drożdże zazwyczaj można zastąpić suchymi (bierzemy wtedy mniej więcej połowę ich wagi, czyli np. 14 g świeżych drożdży = 7 g suchych) i nie bawić się w rozrabianie ich, ale są osoby, które twierdzą, że ciasto na suchych drożdżach nie smakuje już tak wyjątkowo 🙂

Składniki:
świeże drożdże (ilość taka jak w konkretnym przepisie)
1 łyżka cukru (lub 1 łyżeczka, jeśli tak jest w przepisie)
3 łyżki mąki
letnie mleko lub woda (ok. 1/4 szkl. – minimum tyle, żeby przykryć pozostałe składniki)

W kubku lub garnuszku rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy resztę składników i mieszamy całość, aż znikną grudki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut lub nieco dłużej. Rozczyn powinien się spienić i urosnąć.

Gotowy rozczyn dodajemy do pozostałych składników ciasta.

Podobne wpisy