||

Orzechowy filet z kurczaka

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Pierwszy raz zrobiłam panierkę z użyciem orzechów i muszę przyznać, że jestem zachwycona 🙂 Zupełnie inny smak! Zwyczajny smażony filet z kurczaka zmienia się w pyszne danie i to bez większej filozofii i trudności.

Składniki:
2 filety z kurczaka
1/4 szkl. mąki
1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
sól, pieprz

Filety kroimy na pół i rozbijamy na niezbyt grube „kotleciki”. Doprawiamy solą i pieprzem (naprawdę nic więcej im nie potrzeba).
Panierujemy w roztrzepanym jajku, a potem mące wymieszanej z orzechami.
Smażymy na klarowanym maśle z dodatkiem oliwy z obu stron do zezłocenia.

Podobne wpisy