Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki
![]() |
Fot. Krolcia |
Najprostsze i najzwyklejsze bezy. Po zrobieniu innych ciast, zostają mi czasem białka. Szkoda je wyrzucać. Wystarczy dodać trochę cukru i można zrobić garść słodkich bez.
Składniki:
3 białka
szczypta soli
160 g cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy ubiją się na sztywno, powoli dosypujemy cukier, stale mieszając. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką lub szprycą beziki pożądanej wielkości bądź kształtu, jeśli chcemy się pobawić. Trzeba wziąć pod uwagę, że masa nieco urośnie, dlatego trzeba zachować odstępy.
Pieczemy około 45-60 minut w 140 stopniach.
5 komentarzy
Anonimowy
on 27 lipca 2014 at 17:22a co zrobić ja ma sie więcej białek?
Ewa P.
on 28 lipca 2014 at 07:10Zwiększyć proporcjonalnie ilość cukru i upiec więcej bez 🙂
mojeprzepisy.pl
on 31 stycznia 2014 at 13:43Chrupiące bezy dobra sprawa 🙂
Justyna Żak
on 31 stycznia 2014 at 11:24pyszne Ci wyszły:D
Izis She
on 31 stycznia 2014 at 10:28extra! 🙂