|

Bezy

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Najprostsze i najzwyklejsze bezy. Po zrobieniu innych ciast, zostają mi czasem białka. Szkoda je wyrzucać. Wystarczy dodać trochę cukru i można zrobić garść słodkich bez.

Składniki:
3 białka
szczypta soli
160 g cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy ubiją się na sztywno, powoli dosypujemy cukier, stale mieszając. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką lub szprycą beziki pożądanej wielkości bądź kształtu, jeśli chcemy się pobawić. Trzeba wziąć pod uwagę, że masa nieco urośnie, dlatego trzeba zachować odstępy.

Pieczemy około 45-60 minut w 140 stopniach.

Podobne wpisy