Chleb bananowy z jabłkami
I pomyśleć, że kiedyś chlebki bananowe zawsze piekły mi się z zakalcem! Nie żebym miała coś do zakalców – absolutnie. Moim zdaniem są całkiem smaczne. Ale jednak wolę, jak mi się wypiek udaje na 100%. Od jakiegoś czasu chleb bananowy to jedna z naszych domowych ulubionych przekąsek. Na blogu jest już wersja klasyczna, a tym razem zapraszam na chleb bananowy z jabłkami.
Składniki
2 szkl. mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 dojrzałe banany
1/3 szkl. jogurtu naturalnego
1/4 szkl. oleju
2 jajka
1 jabłko
50 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
W misce mieszamy mąkę, sodę, cukier, cynamon i sól.
W osobnej misce dokładnie rozgniatamy banany – mikserem albo widelcem. Dodajemy jogurt, olej, jajka i dokładnie mieszamy albo miksujemy.
Łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone jabłko i posiekaną czekoladę do ciasta i mieszamy.
Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut – do suchego patyczka.
Źródło: The Bitter Side of Sweet