|

Ciasto z rabarbarem i ananasem

Poleca: Ewa
Źródło: Bake&Taste

Fot. Ewa

Też Was stresuje ta pora roku? Ja chodzę ciągle w nerwach, że niedługo szparagi, botwinka, rabarbar i inne dobra się skończą, a ja nie zdążę upiec i ugotować wszystkiego, co sobie w zakładkach nagromadziłam przez cały rok 🙂
Tym razem padło na ciasto. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków, możecie spokojnie nawet o połowę zmniejszyć ilość cukru dodawanego do owoców. Ananas i daktyle dodają już sporo słodyczy. A jeśli cukru jest za dużo, ginie w nim kwaskowaty smak rabarbaru.


Składniki:
Ciasto:
(na kwadratową formę o boku 25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
3 szkl. mąki
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
260 g masła
1/4 szkl. wody

Nadzienie:
600 g rabarbaru
1 mały świeży ananas lub 1 puszka ananasa w syropie
100 g daktyli
1/2 szkl. cukru (lub mniej)
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowujemy ciasto. Suche składniki mieszamy w misce lub na blacie. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, łącząc je z pozostałymi składnikami. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Może się okazać, że wody zużyjemy mniej niż 1/4 szklanki. Dajemy jej tylko tyle, żeby ciasto zrobiło się zwarte.

Ciasto dzielimy na dwie części. Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto powinno oblepić cały spód o boki formy do wysokości ok. 2 cm. Formę z ciastem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Drugą część ciasta (czyli ok. 1/3 całości) formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki też na godzinę.

Po godzinie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190 stopni. Przygotowujemy nadzienie. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Ananasa obieramy (jeśli jest świeży) i również kroimy w kostkę. Mieszamy owoce i dodajemy pokrojone daktyle.

Z lodówki wyciągamy ciasto. Do owoców dodajemy mąkę i cukier (ważne, żeby zrobić to tuż przed wyłożeniem na ciasto, nie wcześniej – żeby nie puściły za dużo soków). Mieszamy i przekładamy je na schłodzone ciasto. Pozostawioną kulę z reszty ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy na owocach na kształt kratki.

Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto za bardzo rumieni się od góry, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Fot. Ewa

Podobne wpisy