• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Ciasto z rabarbarem i ananasem

14 maja 2015 • 3  

Poleca: Ewa
Źródło: Bake&Taste

Fot. Ewa

Też Was stresuje ta pora roku? Ja chodzę ciągle w nerwach, że niedługo szparagi, botwinka, rabarbar i inne dobra się skończą, a ja nie zdążę upiec i ugotować wszystkiego, co sobie w zakładkach nagromadziłam przez cały rok 🙂
Tym razem padło na ciasto. Jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków, możecie spokojnie nawet o połowę zmniejszyć ilość cukru dodawanego do owoców. Ananas i daktyle dodają już sporo słodyczy. A jeśli cukru jest za dużo, ginie w nim kwaskowaty smak rabarbaru.


Składniki:
Ciasto:
(na kwadratową formę o boku 25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
3 szkl. mąki
6 łyżek cukru pudru
szczypta soli
260 g masła
1/4 szkl. wody

Nadzienie:
600 g rabarbaru
1 mały świeży ananas lub 1 puszka ananasa w syropie
100 g daktyli
1/2 szkl. cukru (lub mniej)
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowujemy ciasto. Suche składniki mieszamy w misce lub na blacie. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami, łącząc je z pozostałymi składnikami. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Może się okazać, że wody zużyjemy mniej niż 1/4 szklanki. Dajemy jej tylko tyle, żeby ciasto zrobiło się zwarte.

Ciasto dzielimy na dwie części. Mniej więcej 2/3 ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto powinno oblepić cały spód o boki formy do wysokości ok. 2 cm. Formę z ciastem przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Drugą część ciasta (czyli ok. 1/3 całości) formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki też na godzinę.

Po godzinie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190 stopni. Przygotowujemy nadzienie. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Ananasa obieramy (jeśli jest świeży) i również kroimy w kostkę. Mieszamy owoce i dodajemy pokrojone daktyle.

Z lodówki wyciągamy ciasto. Do owoców dodajemy mąkę i cukier (ważne, żeby zrobić to tuż przed wyłożeniem na ciasto, nie wcześniej – żeby nie puściły za dużo soków). Mieszamy i przekładamy je na schłodzone ciasto. Pozostawioną kulę z reszty ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy na owocach na kształt kratki.

Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 60 minut. Jeśli ciasto za bardzo rumieni się od góry, przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Fot. Ewa

#ananas, #daktyle, #rabarbar
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Placuszki z botwinką Poprzedni Placuszki z botwinką
Gołąbki z botwinki • Kolejny Gołąbki z botwinki

Zajrzyj też tutaj

Pomidorowe krewetki  

11 kwietnia 2013

Spaghetti nie po bolońsku  

12 maja 2013

Polędwiczki z pomidorami i mozzarellą  

28 września 2013

3 komentarze

  1. Olga Pi

    on 14 maja 2015 at 13:00
    Odpowiedz

    Nie wpadłabym na takie połączenie;)

    • eva

      on 14 maja 2015 at 18:48
      Odpowiedz

      Rabarbar i ananas zgrywają się świetnie. Daktyle już trzeba lubić, bo są trochę "muliste" po upieczeniu. Ale całość – pierwsza klasa 🙂

  2. kornik

    on 14 maja 2015 at 12:53
    Odpowiedz

    Rabarbar i ananas, super połączenie!
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda