Placuszki z botwinką
|||

Placuszki z botwinką

Już chyba kiedyś pisałam, że uwielbiam wszelkiego typu placki smażone na suchej patelni. Da się do nich wrzucić różne cuda i nawet najbardziej wybredne dzieci jedzą bez mrugnięcia okiem. Tym razem pod nóż poszła botwinka. Polecam te placuszki z botwinką szczególnie jako dodatek do warzywnej sałatki albo z twarożkiem urabianym. U nas tym razem towarzyszyły im pomidory z jogurtem naturalnym.

Kategoria, , , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 1 szkl. mleka
 1 ¼ szkl. mąki
 2 szt. jajka
 0,50 szt. pęczka botwinki - same liście
 1 łyżka/łyżki/łyżek natki pietruszki
 1 łyżka/łyżki/łyżek szczypiorku
 1 szt. mała cebula
 sól,pieprz

1

Zieleninę, czyli liście botwinki, szczypiorek i natkę, siekamy drobno. Cebulę również siekamy.

2

Jajka roztrzepujemy mikserem albo trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę i miksujemy/mieszamy. Dodajemy posiekane pozostałe składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka lub mąki, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż ciasta naleśnikowego. Chodzi o to, żeby placki nie rozlewały się za bardzo po wyłożeniu porcji na patelnię.

3

Smażymy z obu stron na suchej patelni do naleśników.

Składniki

Składniki
 1 szkl. mleka
 1 ¼ szkl. mąki
 2 szt. jajka
 0,50 szt. pęczka botwinki - same liście
 1 łyżka/łyżki/łyżek natki pietruszki
 1 łyżka/łyżki/łyżek szczypiorku
 1 szt. mała cebula
 sól,pieprz

Przepis

1

Zieleninę, czyli liście botwinki, szczypiorek i natkę, siekamy drobno. Cebulę również siekamy.

2

Jajka roztrzepujemy mikserem albo trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę i miksujemy/mieszamy. Dodajemy posiekane pozostałe składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka lub mąki, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż ciasta naleśnikowego. Chodzi o to, żeby placki nie rozlewały się za bardzo po wyłożeniu porcji na patelnię.

3

Smażymy z obu stron na suchej patelni do naleśników.

Placuszki z botwinką

Źródło: Filozofia Smaku

Podobne wpisy