||

Pączki błyskawiczne z serka homogenizowanego

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

I znów, podobnie jak w przypadku „muffinkowych” pączków, z klasycznymi pączkami w smaku nie mają wiele wspólnego. Ale już bliżej im do klasyki, chociażby dlatego, że są smażone w głębokim tłuszczu. Ich dodtakowym plusem jest czas przygotowania – ciasto zrobicie, zanim tłuszcz się Wam rozgrzeje. Jeśli do tego macie w domu zawsze jakiś serek homogenizowany (tak jak to jest u nas – bo dzieci takie standardy narzuciły ;)) i lubicie cynamon, to spokojnie możecie zabierać się za smażenie. Bo pączki są bardzo smaczne 🙂

Składniki:
(ok. 20-25 sztuk albo i więcej, zależy od wielkości)
300 g serka homogenizowanego
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia, np. smalec albo olej
0,5 szkl. drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Serek roztrzepujemy z jajkami widelcem, łyżką albo trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól – wszystko mieszamy. Ciasto będzie lejące, dość gęste – jak bardzo gęste naleśnikowe.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Poziom tłuszczu nie musi być wysoki. Najlepszy będzie jakiś szeroki garnek, wtedy dużo pączków wejdzie na raz.
Tłuszcz powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Można to sprawdzić domowym sposobem – zanurzyć w tłuszczu końcówkę drewnianej łyżki albo wykałaczkę – powinny się zrobić na niej od razu bąbelki. Można też wrzucić odrobinę ciasta – powinno od razu wypłynąć na powierzchę i „bąbelkować”. Nie może się za szybko rumienić.

Porcję ciasta nabieramy na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Im mniejsze porcje, tym łatwiej uzyskać kształt zbliżony do okrągłego. Łyżki można maczać co jakiś czas w oleju, żeby ciasto się do nich nie kleiło. Jeśli będzie się kleiło, będzie się ciągnęło za łyżką i na pączkach porobią się „ogonki” – oczywiście w smaku to niczego nie zmienia 🙂

Smażymy z obu stron, aż się zezłocą.

Wyciągamy na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.

Fot. Ewa

Podobne wpisy