• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasteczka// tłusty czwartek

Pączki błyskawiczne z serka homogenizowanego

12 lutego 2015 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

I znów, podobnie jak w przypadku “muffinkowych” pączków, z klasycznymi pączkami w smaku nie mają wiele wspólnego. Ale już bliżej im do klasyki, chociażby dlatego, że są smażone w głębokim tłuszczu. Ich dodtakowym plusem jest czas przygotowania – ciasto zrobicie, zanim tłuszcz się Wam rozgrzeje. Jeśli do tego macie w domu zawsze jakiś serek homogenizowany (tak jak to jest u nas – bo dzieci takie standardy narzuciły ;)) i lubicie cynamon, to spokojnie możecie zabierać się za smażenie. Bo pączki są bardzo smaczne 🙂

Składniki:
(ok. 20-25 sztuk albo i więcej, zależy od wielkości)
300 g serka homogenizowanego
3 jajka
1,5 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia, np. smalec albo olej
0,5 szkl. drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Serek roztrzepujemy z jajkami widelcem, łyżką albo trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól – wszystko mieszamy. Ciasto będzie lejące, dość gęste – jak bardzo gęste naleśnikowe.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Poziom tłuszczu nie musi być wysoki. Najlepszy będzie jakiś szeroki garnek, wtedy dużo pączków wejdzie na raz.
Tłuszcz powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Można to sprawdzić domowym sposobem – zanurzyć w tłuszczu końcówkę drewnianej łyżki albo wykałaczkę – powinny się zrobić na niej od razu bąbelki. Można też wrzucić odrobinę ciasta – powinno od razu wypłynąć na powierzchę i “bąbelkować”. Nie może się za szybko rumienić.

Porcję ciasta nabieramy na łyżkę i za pomocą drugiej łyżki zsuwamy je na rozgrzany tłuszcz. Im mniejsze porcje, tym łatwiej uzyskać kształt zbliżony do okrągłego. Łyżki można maczać co jakiś czas w oleju, żeby ciasto się do nich nie kleiło. Jeśli będzie się kleiło, będzie się ciągnęło za łyżką i na pączkach porobią się “ogonki” – oczywiście w smaku to niczego nie zmienia 🙂

Smażymy z obu stron, aż się zezłocą.

Wyciągamy na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem.

Fot. Ewa

#serek
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Churros Poprzedni
Porzeczkowiec • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Babka cytrynowa  

28 maja 2013

Panierowane warzywa  

1 czerwca 2013

Latte macchiato  

1 sierpnia 2013

2 komentarze

  1. galeria61

    on 12 lutego 2015 at 18:02
    Odpowiedz

    Wyglądają smakowicie 🙂

    • eva

      on 12 lutego 2015 at 19:38
      Odpowiedz

      A właściwie wyglądaŁY 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda