• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Gołąbki z botwinki
dania jarskie// z warzyw

Gołąbki z botwinki

15 maja 2015 • 14  

W zasadzie to nie gołąbki, ale gołąbeczki 🙂 Liście botwinki do największych nie należą, więc po zawinięciu wychodzą malutkie pakieciki na dwa kęsy. Szukajcie dorodnej botwinki, z dużymi i zdrowymi liśćmi. Gołąbki z botwinki nie mogą być też zbyt długo duszone, bo stracą kolor.

Składniki

(na ok. 30 sztuk)

liście z 2 pęczków botwinki
125 g twarogu (lub sera feta)
100 g ryżu
2 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
100 g szpinaku (może być mrożony)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
kilka łyżek bulionu

Liście botwinki myjemy dokładnie i wrzucamy na wrzątek na dosłownie 15-20 sekund. Odcedzamy i suszymy na ręczniku papierowym.

Ryż gotujemy do miękkości. Można razem z nim ugotować marchewki, chyba że mamy już ugotowane z rosołu. Szpinak rozmrażamy na odrobinie tłuszczu lub – jeśli mamy świeży – podsmażamy na tłuszczu, aż wyraźnie “zwiędnie”.

Do miski wrzucamy ugotowany ryż, starte ugotowane marchewki, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony twaróg lub fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę.

Tak przygotowany farsz (niewielkie porcje!) nakładamy na liście botwinki i delikatnie zwijamy w rulon. Boki liści zawijamy do środka przed lub po zrolowaniu.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Układamy na niej gołąbki i podlewamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami bulionu. Dusimy pod przykryciem kilka minut.

Źródło: Nina w kuchni

Gołąbki z botwinki
Gołąbki z botwinki

#botwinka, #feta, #marchew, #ryż, #szpinak, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasto z rabarbarem i ananasem Poprzedni
Pesto • Kolejny Pesto z bazylii przepis podstawowy

Zajrzyj też tutaj

Kolorowy jarski makaron  

20 marca 2013
Tarta z botwinką i szparagami

Tarta z botwinką i szparagami  

7 czerwca 2016

Panierowany camembert  

3 maja 2013

14 komentarzy

  1. wedelka

    on 15 maja 2015 at 19:07
    Odpowiedz

    Świetne 🙂 Kuszą mnie bardzo 🙂

    • eva

      on 15 maja 2015 at 19:51
      Odpowiedz

      Trzeba zrobić! Póki botwinka jest. Ja ten przepis znalazłam rok temu i rok musiał czekać 🙂

  2. Magda Horabik

    on 15 maja 2015 at 19:00
    Odpowiedz

    Bardzo fajny pomysł 🙂 Wypróbuję przy następnej botwince.

    • eva

      on 15 maja 2015 at 19:51
      Odpowiedz

      Koniecznie! Można by jeszcze pokombinować z farszem, choć ten jest całkiem smaczny 🙂

  3. megii013

    on 15 maja 2015 at 16:56
    Odpowiedz

    Ale malutkie)) fajne

    • eva

      on 15 maja 2015 at 19:50
      Odpowiedz

      Prawie jak sushi. W zasadzie można by pałeczkami jeść 😉

  4. ILoveBake.pl

    on 15 maja 2015 at 16:06
    Odpowiedz

    ceikaw golabki i fajny pomysl na wykorzystanie botwinki 🙂

    • eva

      on 15 maja 2015 at 19:50
      Odpowiedz

      Cały czas szukam, co by tu z niej zrobić oprócz zupy…:)

  5. Tobiasz Gacek

    on 15 maja 2015 at 13:32
    Odpowiedz

    Świetny pomysł! 🙂 apetyczne zdjęcia tylko… gdzie jest mięcho w gołąbku? :p

    • eva

      on 15 maja 2015 at 13:55
      Odpowiedz

      Nie samym mięsem człowiek żyje 😛 To są "piątkowe" gołąbki 😀 Bez mięsa 😉

      Za krótko się je dusi, żeby dać surowe, trzeba by wcześniej mięso przygotować, ale wiele by go nie weszło, bo gołąbki malutkie 🙂 Myślę, że lepiej podać je jako dodatek ryżowo-warzywny do jakiegoś zrobionego osobno mięsa.

  6. Ewa W

    on 15 maja 2015 at 12:29
    Odpowiedz

    a to jest coś ! super,z chęcią wypróbuje

    • eva

      on 15 maja 2015 at 12:35
      Odpowiedz

      Coś innego, prawda? Polecam 🙂
      Tylko z cytryną trzeba uważać, żeby nie zakwasić za bardzo 🙂

    • Ewa W

      on 15 maja 2015 at 20:03
      Odpowiedz

      🙂 przepis już zapisałam,będę próbować

    • eva

      on 15 maja 2015 at 20:12
      Odpowiedz

      Czekam na wyniki 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda