|

Crostata

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Co Nieco

Fot. Krolcia

Potrzebowałam coś prostego i szybkiego słodkiego na poobiednią słodycz. Z racji braku dżemu malinowego (taki był w oryginale) wzięłam truskawkowy, ku uciesze dzieci. Połowa została zjedzona jeszcze na ciepło! 


Składniki:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru
3 żółtka
1/2 słoika dżemu lub marmolady

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy na nią 2/3 ciasta. Nakłuwamy widelcem. Ciasto smarujemy dżemem, a na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta (żeby się lepiej tarło, można wcześniej z tej 1/3 ciasta uformować małe kulki i schłodzić je w zamrażarce – wyjmować po jednej i trzeć, wtedy się nie zdążą ocieplić i nie będą kleić do rąk).

Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.

Fot. Krolcia

Fot. Bodzinka

Podobne wpisy