• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne// przystawki/przekąski// sylwester

Bolognese w cieście francuskim

12 stycznia 2015 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: “Kuchnia” 2015, nr 1

Fot. Ewa

Spaghetti bolognese zadomowiło się w naszym kraju już tak bardzo, że kojarzy się raczej w weekendowym obiadem niż z wyjątkowym specjałem na karnawałową imprezę. A jednak – nawet oklepane bolognese może zaskoczyć. Np. podane w cieście francuskim jako przekąska 🙂

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łodyżki selera naciowego
1 por
2 średnie marchewki
2 łyżki passaty pomidorowej
sól, pieprz, bazylia, oregano
4 jajka
1 opakowanie ciasta francuskiego

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni na klarowanym maśle lub maśle i oliwie. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy ok. 10 minut. Selera naciowego i pora siekamy, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dorzucamy do mięsa wraz z 2 łyżkami passaty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i dusimy ok. 10 minut lub dłużej – aż nadmiar płynu wyparuje. Powinniśmy otrzymać dość gęsty mięsno-warzywny sos.
Sos zdejmujemy z ognia. Wbijamy 3 jajka i mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy i na powstały prostokąt nakładamy farsz, tak żeby zajmował całą 1/3 powierzchni ciasta. Zwijamy ciasto jak roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu. Można nakładać farsz już na blasze, żeby nie było problemu z przenoszeniem.

Smarujemy ciasto z wierzchu pozostałym roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą i pieprzem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Po wyjęciu zostawiamy na blacie do ostudzenia i kroimy na małe kawałki. Podajemy z sosami, np. czosnkowym albo ranczerskim.

Fot. Ewa

#ciasto francuskie, #marchew, #mięso mielone, #seler naciowy, #wołowina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sos czosnkowy najłatwiejszy Poprzedni Sos czosnkowy najłatwiejszy
Bazyliowe muffinki • Kolejny Bazyliowe muffinki

Zajrzyj też tutaj

Panierowany camembert  

3 maja 2013
Karkówka pod pierzynką

Karkówka pod pierzynką serowo-majonezową  

17 marca 2013

Tarta z kapustą i grzybami  

13 grudnia 2015

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda