|||

Bolognese w cieście francuskim

Poleca: Ewa
Źródło: „Kuchnia” 2015, nr 1

Fot. Ewa

Spaghetti bolognese zadomowiło się w naszym kraju już tak bardzo, że kojarzy się raczej w weekendowym obiadem niż z wyjątkowym specjałem na karnawałową imprezę. A jednak – nawet oklepane bolognese może zaskoczyć. Np. podane w cieście francuskim jako przekąska 🙂

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łodyżki selera naciowego
1 por
2 średnie marchewki
2 łyżki passaty pomidorowej
sól, pieprz, bazylia, oregano
4 jajka
1 opakowanie ciasta francuskiego

Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni na klarowanym maśle lub maśle i oliwie. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy ok. 10 minut. Selera naciowego i pora siekamy, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dorzucamy do mięsa wraz z 2 łyżkami passaty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i dusimy ok. 10 minut lub dłużej – aż nadmiar płynu wyparuje. Powinniśmy otrzymać dość gęsty mięsno-warzywny sos.
Sos zdejmujemy z ognia. Wbijamy 3 jajka i mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy i na powstały prostokąt nakładamy farsz, tak żeby zajmował całą 1/3 powierzchni ciasta. Zwijamy ciasto jak roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu. Można nakładać farsz już na blasze, żeby nie było problemu z przenoszeniem.

Smarujemy ciasto z wierzchu pozostałym roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą i pieprzem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Po wyjęciu zostawiamy na blacie do ostudzenia i kroimy na małe kawałki. Podajemy z sosami, np. czosnkowym albo ranczerskim.

Fot. Ewa

Podobne wpisy