|

Deser z nutellą

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Deser robiłam z wieloma owocami – najsmaczniejsza wersja jest z truskawkami. Teraz jednak sezon wybitnie nietruskawkowy, więc wykorzystuję owoce z puszek.

Składniki:
150 gram sucharków
mały słoik nutelli
500 ml śmietany 30%
galaretka cytrynowa
morele z puszki
galaretka brzoskwiniowa

I warstwa: Kruszymy sucharki i mieszamy z nutellą. Sucharki muszą być połamane na małe kawałeczki, ale nie sproszkowane. Wykładamy masą spód naczynia.
II warstwa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gotującej się wody. Po dokładnym rozmieszaniu dolewamy powoli do śmietany, mieszając. Należy uważać, aby śmietana się nie zwarzyła.
Wstawiamy do lodówki.
(Można zrobić masę ze śmietany kremówki 36%, jednakże tutaj [we Francji] takowa nie występuje).
III warstwa: Na wierzch zastygniętej masy śmietanowej układamy owoce i zalewamy galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną zgodnie z opisem na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż galaretka będzie gotowa.

Podobne wpisy