Quiche loreńska
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Francuskie danie – niezwykle proste, a jakże smaczne. W dodatku pewnie dla większości nieznane. Tym lepiej – dajcie się zaskoczyć 🙂
Potrzeba:
opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka
150 ml gęstej śmietany (crème fraîche)
150 gram wędzonego boczku
pieprz, gałka muszkatołowa
żółty ser utarty
Boczek delikatnie podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i gałką. Soli nie daję, bo boczek wędzony zawsze jest słonawy.
Formę do tarty wykładamy ciastem, boki zawijamy do środka. Spód dziurkujemy widelcem. Na ciasto rozkładamy boczek, posypujemy tartym serem i zalewamy śmietaną z żółtkami.
Pieczemy około 20 min. w 220 stopniach.
Fot. Antylopka |