||

Pizza stromboli



Widzieliście kiedyś taką pizzę w restauracji? Ja nie, a chętnie bym taką zjadła. Rolowanie to genialny pomysł. Mamy pizzę w zasadzie identyczną w smaku jak tradycyjna, ale przez sam nowy wygląd wydaje się niezwykła. Poza tym taką „roladę” pokrojoną na kawałki łatwiej zabrać na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły niż klasyczny „trójkąt” z okrągłej pizzy. Oczywiście w kwestii dodatków panuje całkowita dowolność. Moja pizza, którą widzicie poniżej, była dość skromna, bo wyjadaliśmy resztki z lodówki, ale już planuję pizzę stromboli z pesto albo ze szparagami.



Składniki:
ciasto na pizzę w 500 g mąki
ketchup lub kilka łyżek passaty pomidorowej
ok. 40 plasterków salami
papryka czerwona
cebula
200 g mozzarelli
sól, pieprz, oregano, bazylia
jajko do posmarowania pizzy
sezam lub czarnuszka do posypania z wierzchu

Ciasto wyrabiamy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko na kształt prostokąta, ustawiamy go dłuższym bokiem do siebie. Smarujemy ciasto ketchupem lub passatą zmieszaną z przyprawami i ziołami. Zostawiamy kilka centymetrów od góry puste.
W rzędach układamy poszczególne składniki pizzy – u mnie salami / pokrojona papryka / salami / posiekana cebula, a na wierzch porwana na kawałki mozzarella. Znów kilka centymetrów od góry zostaje puste.

Górną krawędź ciasta smarujemy delikatnie wodą. Zwijamy pizzę w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, łączeniem do dołu. Boki rolady podwijamy pod spód. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Pizze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Poezja Smaków

Podobne wpisy