• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne// sylwester

Pizza stromboli

14 maja 2016 • 2  


Widzieliście kiedyś taką pizzę w restauracji? Ja nie, a chętnie bym taką zjadła. Rolowanie to genialny pomysł. Mamy pizzę w zasadzie identyczną w smaku jak tradycyjna, ale przez sam nowy wygląd wydaje się niezwykła. Poza tym taką “roladę” pokrojoną na kawałki łatwiej zabrać na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły niż klasyczny “trójkąt” z okrągłej pizzy. Oczywiście w kwestii dodatków panuje całkowita dowolność. Moja pizza, którą widzicie poniżej, była dość skromna, bo wyjadaliśmy resztki z lodówki, ale już planuję pizzę stromboli z pesto albo ze szparagami.



Składniki:
ciasto na pizzę w 500 g mąki
ketchup lub kilka łyżek passaty pomidorowej
ok. 40 plasterków salami
papryka czerwona
cebula
200 g mozzarelli
sól, pieprz, oregano, bazylia
jajko do posmarowania pizzy
sezam lub czarnuszka do posypania z wierzchu

Ciasto wyrabiamy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko na kształt prostokąta, ustawiamy go dłuższym bokiem do siebie. Smarujemy ciasto ketchupem lub passatą zmieszaną z przyprawami i ziołami. Zostawiamy kilka centymetrów od góry puste.
W rzędach układamy poszczególne składniki pizzy – u mnie salami / pokrojona papryka / salami / posiekana cebula, a na wierzch porwana na kawałki mozzarella. Znów kilka centymetrów od góry zostaje puste.

Górną krawędź ciasta smarujemy delikatnie wodą. Zwijamy pizzę w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, łączeniem do dołu. Boki rolady podwijamy pod spód. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.

Pizze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką.

Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Poezja Smaków

#mozzarella, #salami
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pizza "angielskie śniadanie" Poprzedni
Kurczak po chińsku • Kolejny Kurczak po chińsku

Zajrzyj też tutaj

Makaron z salami  

12 kwietnia 2013

Żurek na zakwasie w wersji: “Zalewajka”  

14 marca 2013

Makaron z sosem z mleczka kokosowego  

20 sierpnia 2013

2 komentarze

  1. Asa

    on 14 maja 2016 at 12:51
    Odpowiedz

    rolowałam kiedyś podobnie pizze, ale przed pieczeniem pokroiłam ją w kawałki, Twoja wersja bardzo mi się podoba – podobnie (tyle, że z innym nadzieniem)robiono staropolskie kulebiaki:)

    • eva

      on 14 maja 2016 at 15:18
      Odpowiedz

      Zgadza się! Kulebiak kojarzy mi się głównie z farszem kapuścianym. Na blogu mamy jeszcze podobną roladę, ale z ciasta francuskiego i z farszem jak do bolognese: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/01/bolognese-w-ciescie-francuskim.html

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda