Składniki:
ciasto na pizzę w 500 g mąki
ketchup lub kilka łyżek passaty pomidorowej
ok. 40 plasterków salami
papryka czerwona
cebula
200 g mozzarelli
sól, pieprz, oregano, bazylia
jajko do posmarowania pizzy
sezam lub czarnuszka do posypania z wierzchu
Ciasto wyrabiamy według przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko na kształt prostokąta, ustawiamy go dłuższym bokiem do siebie. Smarujemy ciasto ketchupem lub passatą zmieszaną z przyprawami i ziołami. Zostawiamy kilka centymetrów od góry puste.
W rzędach układamy poszczególne składniki pizzy – u mnie salami / pokrojona papryka / salami / posiekana cebula, a na wierzch porwana na kawałki mozzarella. Znów kilka centymetrów od góry zostaje puste.
Górną krawędź ciasta smarujemy delikatnie wodą. Zwijamy pizzę w roladę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, łączeniem do dołu. Boki rolady podwijamy pod spód. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
Pizze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut.
Poleca: Ewa
Źródło: Poezja Smaków
2 komentarze
Asa
on 14 maja 2016 at 12:51rolowałam kiedyś podobnie pizze, ale przed pieczeniem pokroiłam ją w kawałki, Twoja wersja bardzo mi się podoba – podobnie (tyle, że z innym nadzieniem)robiono staropolskie kulebiaki:)
eva
on 14 maja 2016 at 15:18Zgadza się! Kulebiak kojarzy mi się głównie z farszem kapuścianym. Na blogu mamy jeszcze podobną roladę, ale z ciasta francuskiego i z farszem jak do bolognese: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2015/01/bolognese-w-ciescie-francuskim.html