Galette des rois
Poleca: Ewa
Źródło: Every Cake You Bake
Fot. Ewa |
Galette des rois to ciasto wpisujące się we francuską tradycję obchodzenia święta Trzech Króli. To francuski placek z migdałowym nadzieniem. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Całą jego tajemnicę stanowi porcelanowa figurka ukryta w środku. Zastąpić ją można ziarnem bobu lub pojedynczym migdałem. (U mnie właśnie to ostatnie). Komu trafi się kawałek z „niespodzianką”, ten zostaje tego wieczoru królem (bądź królową). Nie trzeba dodawać, że takiej osobie przez cały rok będzie dopisywać szczęście 🙂
Składniki:
400 g ciasta francuskiego
100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g drobnego cukru
1 jajko
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki ciemnego rumu
jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania z wierzchu
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów ucieramy. Dosypujemy zmielone migdały i rum i ponownie miksujemy.
Z ciasta wycinamy dwa koła o średnicy 24-25 cm. Jedno układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy na nie masę migdałową, zostawiając wolne 2 cm przy brzegu. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi, żeby się skleiły.
Wierzch ciasta ozdabiamy, nacinając go nożem. Najczęściej kreśli się spiralne kształty albo wzory liści. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 25 minut – aż się zrumieni.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |