||

Pieczony schab

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Schab to raczej suche mięso, ale ten jednak wychodzi soczysty. Jest to danie zdecydowanie dla leniwych lub zabieganych osób. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie, ale samo przygotowanie to zaledwie kilka minut. No i jest to pomysł na obiad dla miłośników marynaty z pomidorowym akcentem, bo nadają one dosyć wyraźny smak.

Składniki:
1 kg schabu
ok. 2 łyżek oliwy z oliwek
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra (opcjonalnie)
bazylia, oregano, majeranek (można to zastąpić również mieszanką ziół prowansalskich, jeśli ktoś woli)
cebula
2-3 plastry boczku

Schab umyć i osuszyć. W misce wymieszać oliwę z koncentratem pomidorowym i dodać wszystkie przyprawy. Ja dodaję samą słodką paprykę, ale jeśli ktoś woli pikantne danie, można dodać również ostrą. Ilość ziół według uznania – u mnie jest ich dużo. Jeśli marynata jest za gęsta, dodaję trochę więcej oliwy. Włożyć do marynaty mięso, dokładnie „oblepić” cały kawałek, przykryć i odłożyć – najlepiej na kilka godzin, a takie absolutne minimum to godzina.
Cebulę pokroić w półksiężyce. Połowę rozłożyć na spodzie naczynia do pieczenia. Mięso wyłożyć na cebulę, na to plastry bekonu, które najlepiej na czas pieczenia przywiązać, na górę i reszta cebuli.
Piec przykryte ok. 1,5 godz. w temp. 190 stopni (ja na ostatnie 15 minut odkrywam).

Podobne wpisy