• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Poznańskie pyzy, czyli kluski na parze (z sosem jagodowym)

18 kwietnia 2013 • 7  

Polecają: Gosia i Gabi
Źródło: Zmysły w kuchni

Fot. Gosia

Pyzy bardzo lubimy. Najlepiej z ciemnym sosem i pieczenią. W domu piekłam z innego przepisu. Jednak tu, gdzie mieszkam, nie ma świeżych drożdży, dlatego szukałam innego z drożdżami instant, który by pozwolił na ugotowanie równie dobrych klusek. No i znalazłam 🙂
Jak nie zjemy wszystkich na obiad, to wieczorem je podjadamy już na słodko z dżemem.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
7 g drożdży instant (lub 50 g świeżych)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Jeśłi używamy świeżych drożdży, robimy z nich rozczyn.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką, i wycinamy kółka – pyzy. Można również samodzielnie uformować kluski.
Gotujemy na parze (bez podnoszenia pokrywki!) ok. 5-7 minut.

Sos jagodowy:
ok. 2,5 kg jagód
1 l wody
budyń waniliowy
mleko
cukier (opcjonalnie)

Jagody gotujemy wodzie jak na kompot.
Rozrabiamy budyń waniliowy w odrobinie mleka i wlewamy do jagód. Mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy z pyzami.

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Fot. Gosia

#budyń, #dodatki, #jagody
• Prawie rolady, czyli gulasz wołowy z ogórkiem i pieczarkami Poprzedni
Czekoladowy miś • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Brownies pod styropianem  

13 kwietnia 2013

Zapiekane klopsiki  

23 lutego 2014

Ptysie  

1 sierpnia 2013

7 komentarzy

  1. Natalia

    on 25 listopada 2017 at 13:51
    Odpowiedz

    Czy część pyz można zamrożić i uparowac po rozmrożeniu? czy moze ewentualnie parować zamrożone ale dłużej? 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 29 listopada 2017 at 20:25
      Odpowiedz

      Można zamrozić po uparowaniu i ostudzeniu. Potem wystarczy przynajmniej lekko rozmrozić i wrzucić na parę. Tak samo robię z pierogami i są równie pyszne jak te świeże 🙂

  2. Anonimowy

    on 28 lutego 2017 at 15:49
    Odpowiedz

    Pierwszy raz zrobiłam�� wyszły SUPER, użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i trochę białej 1/6. Dziękuję za przepis

    • eva

      on 28 lutego 2017 at 17:03
      Odpowiedz

      Na słodko czy na słono? My też je bardzo lubimy 🙂

  3. Anonimowy

    on 8 stycznia 2017 at 13:39
    Odpowiedz

    Super przepis! robiłam takie kluchy pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacja! Dziękuję i pozdrawiam:)

    • eva

      on 8 stycznia 2017 at 20:29
      Odpowiedz

      Mnie zawsze zadziwia, jak one cudownie rosną na parze 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis się przydał!

  4. Ewa P.

    on 19 kwietnia 2013 at 16:53
    Odpowiedz

    Zrobiłam! Pyszne! Strasznie dużo ich wychodzi z tej porcji. Dziś były na słodko, a jutro będą do mięsnego obiadu 🙂 Następnym razem chyba spróbuję formować kulki, może zachowają kształt po "pobycie" w parowarze i będą idealnie kuliste 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda