• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Poznańskie pyzy, czyli kluski na parze (z sosem jagodowym)

18 kwietnia 2013 • 7  

Polecają: Gosia i Gabi
Źródło: Zmysły w kuchni

Fot. Gosia

Pyzy bardzo lubimy. Najlepiej z ciemnym sosem i pieczenią. W domu piekłam z innego przepisu. Jednak tu, gdzie mieszkam, nie ma świeżych drożdży, dlatego szukałam innego z drożdżami instant, który by pozwolił na ugotowanie równie dobrych klusek. No i znalazłam 🙂
Jak nie zjemy wszystkich na obiad, to wieczorem je podjadamy już na słodko z dżemem.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
7 g drożdży instant (lub 50 g świeżych)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Jeśłi używamy świeżych drożdży, robimy z nich rozczyn.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką, i wycinamy kółka – pyzy. Można również samodzielnie uformować kluski.
Gotujemy na parze (bez podnoszenia pokrywki!) ok. 5-7 minut.

Sos jagodowy:
ok. 2,5 kg jagód
1 l wody
budyń waniliowy
mleko
cukier (opcjonalnie)

Jagody gotujemy wodzie jak na kompot.
Rozrabiamy budyń waniliowy w odrobinie mleka i wlewamy do jagód. Mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy z pyzami.

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Fot. Gosia

#budyń, #dodatki, #jagody
• Prawie rolady, czyli gulasz wołowy z ogórkiem i pieczarkami Poprzedni
Czekoladowy miś • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Torcik à la Forêt-Noire  

3 grudnia 2013

Kawa piernikowa  

19 lutego 2013

Placki ziemniaczano-marchewkowo-pieczarkowe  

5 października 2013

7 komentarzy

  1. Natalia

    on 25 listopada 2017 at 13:51
    Odpowiedz

    Czy część pyz można zamrożić i uparowac po rozmrożeniu? czy moze ewentualnie parować zamrożone ale dłużej? 🙂

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 29 listopada 2017 at 20:25
      Odpowiedz

      Można zamrozić po uparowaniu i ostudzeniu. Potem wystarczy przynajmniej lekko rozmrozić i wrzucić na parę. Tak samo robię z pierogami i są równie pyszne jak te świeże 🙂

  2. Anonimowy

    on 28 lutego 2017 at 15:49
    Odpowiedz

    Pierwszy raz zrobiłam�� wyszły SUPER, użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i trochę białej 1/6. Dziękuję za przepis

    • eva

      on 28 lutego 2017 at 17:03
      Odpowiedz

      Na słodko czy na słono? My też je bardzo lubimy 🙂

  3. Anonimowy

    on 8 stycznia 2017 at 13:39
    Odpowiedz

    Super przepis! robiłam takie kluchy pierwszy raz w życiu i wyszły rewelacja! Dziękuję i pozdrawiam:)

    • eva

      on 8 stycznia 2017 at 20:29
      Odpowiedz

      Mnie zawsze zadziwia, jak one cudownie rosną na parze 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis się przydał!

  4. Ewa P.

    on 19 kwietnia 2013 at 16:53
    Odpowiedz

    Zrobiłam! Pyszne! Strasznie dużo ich wychodzi z tej porcji. Dziś były na słodko, a jutro będą do mięsnego obiadu 🙂 Następnym razem chyba spróbuję formować kulki, może zachowają kształt po "pobycie" w parowarze i będą idealnie kuliste 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda