Poznańskie pyzy, czyli kluski na parze (z sosem jagodowym)
Polecają: Gosia i Gabi
Źródło: Zmysły w kuchni
Fot. Gosia |
Pyzy bardzo lubimy. Najlepiej z ciemnym sosem i pieczenią. W domu piekłam z innego przepisu. Jednak tu, gdzie mieszkam, nie ma świeżych drożdży, dlatego szukałam innego z drożdżami instant, który by pozwolił na ugotowanie równie dobrych klusek. No i znalazłam 🙂
Jak nie zjemy wszystkich na obiad, to wieczorem je podjadamy już na słodko z dżemem.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
7 g drożdży instant (lub 50 g świeżych)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
Jeśłi używamy świeżych drożdży, robimy z nich rozczyn.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, podsypując lekko mąką, i wycinamy kółka – pyzy. Można również samodzielnie uformować kluski.
Gotujemy na parze (bez podnoszenia pokrywki!) ok. 5-7 minut.
Sos jagodowy:
ok. 2,5 kg jagód
1 l wody
budyń waniliowy
mleko
cukier (opcjonalnie)
Jagody gotujemy wodzie jak na kompot.
Rozrabiamy budyń waniliowy w odrobinie mleka i wlewamy do jagód. Mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy z pyzami.
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |