Króliczki cynamonowe
W ubiegłym roku przed Wielkanocą przygotowywałam słodkie króliczki z nutellą, ale przyznaję szczerze, że w tym nie chciało mi się aż tak bawić. Na Pintereście znalazłam inny sposób na uformowanie zajączków – banalnie prosty. A ponieważ chciałam, żeby bułeczki miały cynamonową posypkę, to skorzystałam z przepisu na norweskie bułeczki cynamonowe. Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba pilnować czasu wyrastania, żeby nie spuszyło się za bardzo. Ale króliczki cynamonowe wychodzą przepyszne!
Składniki
(na 16 sztuk)
600 g mąki pszennej
21 g suchych drożdży lub 40 g świeżych
70 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g roztopionego i przestudzonego masła
400 ml mleka
2 jajka
Dodatkowo
70 g roztopionego masła
brązowy cukier
cynamon
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, najpierw robimy rozczyn.
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Miskę przykrywamy ściereczką albo wkładamy do reklamówki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, a potem dzielimy je na 16 równych części. Najłatwiej zrobić to, dzieląc ciasto na pół, później każdą połówkę znów na pół itd.
Każdy kawałek ciasta rolujemy na kształt długiego wałka. Odrywamy końcówkę, z której formujemy kulkę (to będzie ogonek). Wałek z ciasta układamy na kształt literu „U” i zaplatamy jego końce dwukrotnie. Końcówki „zaostrzamy”, nadając im kształt uszu królika. Z zagłębieniu na dole umieszczamy kulkę-ogonek.
Tak uformowane króliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do napuszenia.
Króliki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.