||

Naleśniki z rodzynkami i z syropem klonowym

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

U nas podawane na śniadania, bo Antylopki są słodkożerne. Nadają się świetnie na deser czy podwieczorek. Niejadkom można przemycić ważne wartości odżywcze – mleko, jajko.

Składniki:
Aptekarskie ilości trudno mi podać. Na naszą czwórkę robię z:
ok. 1/2 kg mąki
mleko (ok. 1/2 litra)
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
ok. łyżki masła rozpuszczonego
garść rodzynek
syrop klonowy

Miksuję mąkę, mleko, cukier, jajko, sól. Dodaję roztopione masło (ostudzone) i na koniec rodzynki. Można skorzystać z przepisu na naleśniki idealne i dodać do ciasta rodzynki.
Smażyć należy na dobrej patelni, aby nie było trzeba tłuszczu.
Usmażone polać syropem klonowym, można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Akcja Kolacja

Podobne wpisy