|

Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Z takimi daniami czekam na wiosnę i świeże pomidory. Mają zupełnie inny smak niż te z puszki. Trochę jest dłubania przy sparzaniu ich i obieraniu ze skórki, ale efekt jest wart zachodu. Takie niby proste danie, bo i składników niewiele, ale smakuje pysznie.

Składniki:
(na 3-4 osoby)
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
5-6 pomidorów (albo 1 puszka pomidorów)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki sera mascarpone
sól, pieprz, tymianek
oliwa

Mięso:
3 filety z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka
oliwa

Na oliwie na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pomidory w międzyczasie zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach wyjmujemy z wody i obieramy ze skórki. Usuwamy twarde części i kroimy pomidory. Wrzucamy pomidory na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier i gotujemy około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy mascarpone i mieszamy.

Kiedy pomidory gotują się na patelni, zajmujemy się kurczakiem. Oczyszczamy go z błon, kroimy na małe kawałki jak na gulasz (można też zostawić piersi z kurczaka w jednym kawałku). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną na patelni oliwę i obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni.

Przekładamy mięso do formy żaroodpornej i zalewamy sosem pomidorowym.
Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut.
Podajemy np. z makaronem.

Podobne wpisy