Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Kolejne danie z kategorii “obiad w 15 minut”. Rozgrzewający, pachnący imbirem i kuminem ryż z kolorowymi warzywami – poprawi humor nawet tym, którzy wpadli już w depresję z powodu przedłużającej się zimy.
Potrzebujemy:
ryż (na 2 osoby około 3/4 szklanki)
średnią cebulę
łyżeczkę kuminu w ziarenkach
kawałek imbiru (około 2 cm)
pół papryki
pół cukinii
kilka różyczek brokuła
pół puszki kukurydzy
łyżeczkę curry
łyżkę sosu sojowego
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucamy do niej kumin i rozkoszujemy się ciepłym zapachem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i podzielonego na małe różyczki brokuła, imbir i curry. Solimy troszkę i dusimy chwilkę – dosłownie 2 minutki, żeby warzywa za bardzo nie zmiękły – mają być chrupiące. Dorzucamy kukurydzę, a chwilkę po niej ugotowany ryż. Podlewamy całość sosem sojowym i zajadamy, zapominając na chwilę o śniegu za oknem 😉
![]() |
Fot. Ania |
2 komentarze
Sy sia
on 6 kwietnia 2013 at 16:10Uwielbiam takie jedzonko:) Szybko a jak smacznie, rewelka
http://www.studentwgarnku.blogspot.com
Mój kosmetyczny świat
on 5 kwietnia 2013 at 08:19super przepis:) już wiem co dziś na obiad zrobić szybkiego:-)(bo nie chce mi się dziś gotować) tylko ja dodam jakąś szynkę lub mięsko;-)