|

Surówka z kiszonej kapusty (z dodatkami)

Poleca: Gabi
Źródło: Barbara i Piotr Adamczewscy, Pyszny obiad w pół godziny. 200 przepisów na szczęście

Fot. Gabi

Jakoś zawsze mam problem ze zrobieniem surówki do obiadu. Jak zrobić i co zrobić, aby było szybko i smacznie i zjadły też dzieci.
Z pomocą przyszła mi książka „Pyszny obiad w pół godziny”. Znalazłam tam kilka przepisów na surówki, w tym i ten. I oczywiście nie robi się tej surówki w 30 minut, a o wiele szybciej i jest serio smaczna!
Nigdy tak nie robiłam kapusty kiszonej, a od dziś będę robić i to często 🙂

Składniki:
30 dag kiszonej kapusty
1 jabłko
1 marchew
1 cebula dymka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru rozpuszczona w jednej łyżce wody

Kapustę opłukać, wydusić i posiekać.
Obrać jabłko, marchew i cebulę i pokroić drobno (ja jestem leń, więc przepuściłam to przez blender, ale nie na miazgę, lecz w „drobne kropki”).
Olej wymieszać z rozpuszczonym cukrem i wlać do kapusty. Wymieszać i zostawić na minimum 15 minut do (to moje nowe ulubione słowo przeczytane pierwszy raz w książce) zmacerowania!

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Studio Emka

Podobne wpisy