• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Słodkie żółwie szpinakowe bułeczki
bułki// dla dzieci// drożdżówki// słodkie pieczywo

Słodkie żółwie, czyli szpinakowe bułeczki na śniadanie

25 września 2017 • 2  

Moje dzieci uwielbiają chleb tygrysi. W smaku jest zupełnie zwyczajny, ale cały jego urok tkwi w popękanej skórce. Pomyślałam, że można by ją wykorzystać też do innych wypieków. Tak narodził się pomysł na słodkie żółwie na śniadanie. Chwilę zastanawiałam się, jak nadać im zielony kolor. Nie chciałam używać barwników, a wyczytałam gdzieś, że herbata matcha pięknie barwi ciasto. Niestety nie mogłam jej nigdzie znaleźć. Wtedy przypomniałam sobie o szpinakowym cieście, które niedawno piekłam, i doszłam do wniosku, że drożdżowy wypiek też powinien się udać z takim dodatkiem. Powstały więc szpinakowe bułeczki, czyli słodkie żółwie.

Możecie przygotować je też w wersji na słono. Wystarczy zmniejszyć ilość cukru do jednej łyżeczki, a za to dodać ciut więcej soli, ale też nie więcej niż jedną łyżeczkę. Chociaż słodkie żółwie przełożone miodem są naprawdę pyszne!

Składniki

(na 8 sztuk)

Słodkie żółwie

3 szkl. mąki
7 g suchych drożdży
60 g roztopionego i przestudzonego masła
1 szkl. wody
80 g świeżych liści szpinaku
60 g cukru
szczypta soli
ziarna czarnuszki (na oczy)

Skorupka

70 g mąki ryżowej
3 g suchych drożdży
70 ml wody
0,5 łyżki oleju
0,5 łyżki gorzkiego kakao
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli

Zaczynamy od przygotowania żółwi. Umyte liście szpinaku przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy wodę i całość miksujemy do osiągnięcia jednolitej, zielonej mikstury.

Pozostałe składniki (z wyjątkiem czarnuszki) umieszczamy w misce, mieszamy je, dodajemy wodę ze szpinakiem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne, ale dość zwarte, nie może przelewać się przez palce, bo żółwie rozpłyną się na blasze, zamiast zachować swój kształt.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy skorupkę: wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce i odstawiamy na bok. Wystarczy, żeby to ciasto postało kwadrans przed użyciem, więc można je zrobić pod koniec wyrastania ciasta “żółwiowego”.

Po godzinie zielone ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy je na osiem części. Z każdej odrywamy kawałek na główkę żółwia – formujemy z niego kulkę, i cztery mniejsze kawałki na nóżki – z nich formujemy wałeczki zakończone ostro z jednej strony. Z reszty ciasta formujemy kształt bułeczki i układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doklejamy do niej w odpowiednich miejscach głowę żółwia i nogi. Można użyć wody jako kleju. Nóżki przyklejamy nie do boku, ale wsuwamy je częściowo pod spód żółwia, żeby lepiej się trzymały. W ten sposób formujemy osiem słodkich żółwi.

Grzbiet każdego żółwia smarujemy obficie masą z mąki ryżowej, tworząc skorupkę.

Odstawiamy żółwie pod przykryciem na kwadrans, w tym czasie nagrzewając piekarnik.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Słodkie żółwie szpinakowe bułeczki
Słodkie żółwie szpinakowe bułeczki

#kakao, #mąka ryżowa, #szpinak
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chałka z cynamonową kruszonką Poprzedni Chałka z cynamonową kruszonką
Chaczapuri ze szpinakiem • Kolejny Chaczapuri ze szpinakiem

Zajrzyj też tutaj

Parówki w cieście  

8 marca 2014
Chałka z cynamonową kruszonką

Chałka z cynamonową kruszonką  

22 września 2017
Francuskie naleśniki

Francuskie naleśniki – idealne  

27 lutego 2016

2 komentarze

  1. Paulina

    on 13 października 2017 at 09:20
    Odpowiedz

    Zrobiłam 😀 nie tak piękne jak Twoje ale na pierwszy raz całkiem całkiem. Co najważniejsze – przepyszne! Wsunelam gorący bo tak mi pachniał, roczniak odgryza głowy i nogi a młodzież wcina nawet nie podejrzewając że tam jest szpinak.
    Zagoszczą u nas na drugie śniadanka pracowo/szkolno/zlobkowe.

    Powinnaś dostać nobla za ten przepis <3 dziękuję i pozdrawiam

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 14 października 2017 at 11:55
      Odpowiedz

      O rany! Ale się cieszę! 🙂 Zostało Wam coś jeszcze? Może wrzucisz zdjęcie na blogowego Facebooka? https://www.facebook.com/BabyWKuchni/ Jestem bardzo ciekawa Waszych żółwików 😀

      A z takich dziwnych rzeczy dla dzieciaków polecam jeszcze pająka – tym razem z dynią w środku 😉
      https://babywkuchni.com.pl/dyniowy-pajak-na-halloween/

      Jeśli lubicie jarmuż, to te muffiny świetnie się sprawdzają dla dzieci. U nas to hit 🙂
      https://babywkuchni.com.pl/muffiny-bananowe-z-jarmuzem/

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda