|

Sos pomidorowy z małżami i ośmiorniczkami

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Dla fanów owoców morza potrawa palce lizać! Kto owoców morza nie lubi, niech żałuje.

Składniki:
(sos na 400 g makaronu muszle)
500 g pomidorów w kawałkach
kawałek ostrej papryczki (używam zielonej)
1 cebulka
2 ząbki czosnku
kieliszek białego wina (około 100-150 ml)
pół papryki (kolor bez znaczenia) pokrojonej w kostkę
po 100-125 g małży i ośmiorniczek (lepiej kupić już przygotowane, wtedy nie trzeba błonek ściągać)
bazylia, pietruszka, sól
odrobina oliwy z oliwek

W rondelku na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulkę, czosnek, ostrą paprykę, dorzucić słodką paprykę, małże i ośmiorniczki i zalać winem. Gdy sos się zredukuje, dodać pomidory i zostawić na małym ogniu na kilka minut. Doprawić do smaku bazylią, pietruszką i solą.
Podawać z dużym makaronem, np. muszlami. Gotowe danie można posypać parmezanem, jak kto lubi.

Podobne wpisy