• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta bez pieczenia// ciasta z owocami// serniki

Sernik na zimno

21 lutego 2015 • 3  

Poleca: Krolcia

Wersja z brzoskwiniami
Fot. Krolcia

Przepis starszy ode mnie, a już sporą liczbę wiosen mam za sobą. To “ciasto” było nr 1 latem za czasów, kiedy nic nie było albo prawie nic nie było na półkach sklepowych. Proporcje podane są tak jak na tamte czasy, czyli na serek homogenizowany naturalny, bo tylko taki był wówczas. Druga sprawa, że wtedy te serki były gęste, aż łyżka stała, więc jeśli macie taki właśnie serek lub robicie ciasto z mielonego twarogu (bo też tak można), to trzymajcie się przepisu. Jeśli jednak serek macie rzadszy, to należy użyć więcej żelatyny. Kolejną rzeczą do zmiany wedle uznania jest cukier. Do masy można użyć dowolnych smakowo serków: bananowy, waniliowy, truskawkowy itp., co da nam też i frajdę w postaci kolorów masy, ale trzeba wziąć pod uwagę, że te serki mają już sporo cukru w sobie.
Do sernika ze zdjęcia użyłam np. twarogu waniliowego w wiaderku, a ponieważ jest słodki, to dałam połowę cukru podanego w składnikach. I nie dodawałam już cukru waniliowego.

Składniki:
(na tortownicę o średnicy ok. 23 cm)
1/2 kg twarożków homogenizowanych/twarogu zmielonego kilkukrotnie/twarogu z wiaderka
2 jaja (białka i żółtka osobno)
1/2 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
1/4 kostki miękkiego masła
2 łyżeczki żelatyny
paczka okrągłych biszkoptów
dowolna galaretka bądź galaretki
opcjonalnie owoce do ułożenia na masie
do masy można też dodać bakalie, skórkę pomarańczową kandyzowaną, posiekane orzechy itp.

W szklance w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do ostudzenia. U mnie wystarczyło trochę mniej niż 1/4 szklanki wody.

Żółtka ucieramy z cukrem niemal do białości. Dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie porcjami dodajemy twaróg/serki, a potem dolewamy przestudzoną żelatynę – cały czas miksujemy. Wsypujemy bakalie, a na koniec ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Co większe przerwy możemy wypełnić kawałkami ciastek. Wykładamy na nie masę, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu i studzimy, aż zacznie sie robić gęstawa. Jeszcze nie jak kisiel, ale już też nie woda.
Na masie serowej układamy owoce i delikatnie zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galarenta zastygła

Wersja z truskawkami
Fot. Krolcia

Wersja z ananasem
Fot. Krolcia

Masa nadaje się do farbowania, więc można zrobić z niej tęczowy zimny deser. Trzeba jednak do tego wytrwałości. Każdy kolor trzeba robić osobno. Nie można przygotować całej masy i podzielić na porcje, bo trzeba by czekać za każdym razem aż każda kolejna porcja zastygnie w lodówce, a że masa ma w sobie ubite białka, to te “oczekujące” porcje straciłyby w międzyczasie swoją puszystość. Trzeba by więc robić osobno masę pod dany kolor. Z połowy podanych wyżej składników na tortownicę 23 cm wyjdzie trochę ponad centymetrowy pasek.

Fot. Krolcia


#bakalie, #galaretka, #serek, #skórka pomarańczowa, #twaróg
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Kruche ciasteczka z M&M'sami Poprzedni
Leniwe z kaszy jaglanej • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Mus truskawkowy  

28 czerwca 2013

Chałka dwukolorowa  

29 października 2015

Prosty makowiec  

17 kwietnia 2013

3 komentarze

  1. Estera Milewska

    on 26 lutego 2015 at 20:24
    Odpowiedz

    Muszę go zrobić. Dawno już takiego nie jadłam. Tylko muszę znaleźć biszkopty, które będą odpowiednie przy mojej insulinoopornej diecie 🙂

  2. Justyna Żak

    on 22 lutego 2015 at 07:37
    Odpowiedz

    bardzo lubię serniki na zimo, najbardziej latem jak są świeże owoce:)

  3. Joasia kuchareczka

    on 21 lutego 2015 at 20:04
    Odpowiedz

    Uwielbiam serniki na zimno 🙂 pysznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda