|

Hachis parmentier z cukinią

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Tradycyjny przepis z purée już mi spowszedniał, więc go zmieniłam. Wersja z cukinią jest lżejsza i wspaniałe komponuje się z ryżem. 

Składniki:
(na 4 dorosłe osoby)
500 g mielonego mięsa (u mnie wołowina)
5 młodych cukinii (niezbyt dużych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
mały koncentrat pomidorowy
pieprz, sól, bazylia, koperek
ser do zapiekania (u mnie tarta mozzarella)
oliwa z oliwek

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę lub w ćwiartki, w zależności od wielkości. Wrzucamy do gorącej wody i podgotowujemy 5 min. Nie muszą być całkiem miękkie.
Posiekaną cebulkę i czosnek wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy koncentrat (nie robimy sosu, wiec nie chcemy mieć nadmiaru płynów) i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Cukinie po odcedzeniu przyprawiamy pieprzem i koperkiem i mieszamy z dwiema łyżkami gęstej śmietany.
Do żaroodpornego naczynia wykładamy mięso, na nie cukinie. Wszystko posypujemy mozzarellą.
Zapiekamy w 180 stopniach około 15-20 min.

Podobne wpisy