Ciasto marchewkowe - ciasto na wiosnę
|

Ciasto marchewkowe

Dawno temu jadłam ciasto marchewkowe i pamiętam, że było pyszne. Jednak moje lenistwo (przymus utarcia marchewki) sprawiło, że długo nie próbowałam przygotować go w domu. I to był błąd! Ciasto jest obłędne. Jedni podają je z bitą śmietaną, niektórzy z kleksem kwaśnej śmietany, inni z kremem maślanym, a jeszcze inni z serkiem waniliowym lub samo. Ilu ludzi, tyle sposobów. My uwielbiamy ciasto marchewkowe „solo” lub przełożone serkiem waniliowym.

Składniki

(na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

4 jajka
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/4 szkl. oleju
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 szkl. marchewki startej na tarce o grubych oczkach
garść rodzynek (lub/i orzechów)

Dodatkowo

polewa czekoladowa

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie – nadal ucierając – dodajemy po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, olej, cynamon i sól. Na końcu dodajemy starte marchewki i rodzynki (orzechy) i mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej kaszą manną, mąką lub bułką tartą.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.

Po ostudzeniu dekorujemy polewą czekoladową. Można też przeciąć ciasto na pół i przełożyć serkiem waniliowym.

Źródło: Wysokie Obcasy

Podobne wpisy