Indyk zapiekany na młodej kapuście
Poleca: Ewa
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Fot. Ewa |
Rzadko u nas w domu są obiady typu „mięso – kapusta – ziemniaki”, czyli niby „typowo polskie”, ale czasem się zdarza 😉 Ten przepis trochę odbiega od naszego narodowego klasyku, ale w bardzo pyszną stronę 🙂 Sama byłam zaskoczona, ile smaku udało się wydobyć z tego dania!
Składniki:
(na 4 porcje)
ok. 400 g filetu z indyka
1 główka młodej kapusty
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1 pęczek koperku
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
50 g żółtego sera
200 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz, ulubione zioła
Filet z indyka kroimy na cienkie kotlety, w razie potrzeby delikatnie je rozbijamy tłuczkiem, np. przez woreczek śniadaniowy. Kotlety doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Kapustę drobno szatkujemy i przepłukujemy na sicie. Koperek drobno siekamy. Cebule i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do zezłocenia na odrobinie masła.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Na dnie układamy poszatkowaną młodą kapustę. Posypujemy ją koperkiem i wykładamy na nią podsmażoną cebulę z boczkiem. Na to kładziemy mięso z indyka. Każdy kotlet smarujemy cienką warstwą majonezu. Całość zalewamy jogurtem wymieszanym z łyżką keczupu i posypujemy startym żółtym serem.
Naczynie wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Podajemy np. z młodymi ziemniakami.