Ciasto dwukolorowe
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Po prostu „dwukolorowe”, bo nie wiem, jak inaczej je nazwać. To jeden z pewników imprezowych, kiedy trzeba coś przygotować szybko, bo przychodzą goście, a nie ma się czasu na eksperymenty. Wszystkie składniki zazwyczaj w domu są, a ciasto udaje się ze 100-procentową skutecznością. I do tego jest pyszne!
Składniki:
200 g masła
1 szkl. cukru (daję niecałą)
1/2 opakowania cukru waniliowego
5 jajek (białka i żółtka osobno)
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
1 łyżka kakao
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy 2/3 szkl. cukru, cukier waniliowy i żółtka i całość miksujemy.
Białka ubijamy z pozostałą 1/3 szkl. cukru.
Obie masy delikatnie łączymy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i łyżkę wody – delikatnie mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części i do mniejszej dodajemy jeszcze łyżkę kakao – mieszamy, aż się połączy z masą.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy jasną masę, na nią kakaową i całość łączymy, robiąc zygzaki wykałaczką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut – do suchego patyczka.